Kampioenschap klavertje drie voor Feike Holtrop

Voorpaard Egberth van de Zonschate (Jasper 366) met daarachter Bettina H. (Hinne 427) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (Andries 415) bezorgen Feike Holtrop het kampioenschap klavertje drie in Dokkum (Foto: Johanna Faber)

Het kampioenschap bij het klavertje drie op het CH in Dokkum ging op zaterdag 22 juni naar Feike Holtrop.

Moeilijke discipline

Het klavertje drie rijden is één van de moeilijkste disciplines in de tuigsport. De kunst is een tweespan te besturen, met daarvoor een derde paard, wat zich bij voorkeur vrij en blij showt voor het span uit. Niet elk paard is geschikt als voorpaard, want enige ‘go’ is beslist op zijn plaats. De kandidaten voor het kampioenschap, verreden op het jubilerende concours hippique in Dokkum hadden voldoende ‘go’ en lieten een prachtige strijd zien, waarbij Age Okkema ietsje eerder dan wellicht vooraf gewild de uitgang koos en de wedstrijd staakte. Het trio van Holtrop bestaande uit Egberth van de Zonschate (Jasper 366) als voorpaard en daarachter Bettina H. (Hinne 427) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (Andries 415) nam het in de overkamping op tegen de eveneens uitstekend gaande combinatie van Udo de Haan bestaande uit Het Swarte Paerd Romke SVH (Alke 468), Het Swarte Paert Sierd P.J. (Dries 421) en Rinse P.J. (Thorben 466). Qua beweging ontliepen de beide elkaar zeer weinig, met beide ook een voorpaard wat ietsjes los in de strengen liep, maar de totale vriendelijkere en meer ontspannen uitstraling van Holtrop gaf bij de juryleden de doorslag.

Andere winnaars

Met Tjibbe P.J. (Bartele 472) wist Udo de Haan eerder op de dag de KFPS-nieuwelingencompetitie te winnen terwijl Henk Hammers met Hunk (Tjalf 443) de eerste punten verzamelde in de Provincie Fryslân Prijs in de limietklasse. Eise 489 (Maurits 437) met Jelmer Chardon reed na Lunteren nu zijn eerste wedstrijd van het seizoen in de ereklasse en won dit meteen ook. Voor Xander (Haitse 425) in handen van Mechteld van der Kooi was er nu eindelijk eens een eerste overwinning in een voor winstpunten meetellende damesklasse, daar waar Nadia den Hollander opnieuw zegevierde in de door Stal Wijbenga uit Oudwoude ondersteunende Young Riders competitie. Udo de Haan mocht dan in de strijd om het klavertje drie kampioenschap net naast de titel grijpen, hij won met het tweespan Ysbrand P.J. (Gerben 479) en Tjibbe P.J. (Bartele 472) wel de tweespanrubriek met daaraan gekoppeld een prachtige gouden zweep.

Klik hier door voor de volledige uitslag van de Friese paarden tijdens het CK Dokkum