Keuren en röntgenopnames: vlak klinisch beeld paard niet uit

Er is een tendens gaande om steeds meer röntgenopnames te maken bij het keuren van paarden (Foto: dierenkliniek Den Ham/Liselot Fotografie)

‘Er is een tendens gaande bij het keuren van paarden om steeds meer röntgenfoto’s te maken,’ stelt dierenarts Gerrit Kampman van dierenkliniek Den Ham. Hij licht toe dat het hierbij vaak gaat om paarden die voor veel geld naar het buitenland worden verkocht: ‘Dit zijn meestal paarden die in Nederland al succesvol zijn in de sport waardoor de buitenlandse interesse is gewekt’.

Garanties

Als het om grote bedragen gaat, willen de buitenlandse kopers graag garanties: ‘Er worden extra röntgenopnames en aanvullende onderzoeken aangevraagd en deze worden door mij als dierenarts in opdracht gemaakt. Het komt steeds vaker voor dat ik tijdens het klinisch onderzoek word gefilmd. Buigproeven worden vastgelegd, harde volte, zachte volte, cornage onderzoek etcetera. Ik transporteer alle informatie naar de paardenarts van de kopende partij in het buitenland. De dierenarts aldaar neemt de beslissing over het aankoopadvies. Wat het lastig maakt is dat we in Nederland een bepaalde normering wat betreft beoordeling hanteren en dat deze niet altijd één op één overgenomen wordt door onze buitenlandse collegae. De extra röntgenologische opnames geven extra informatie, maar natuurlijk ook meer kans op bemerkingen. Soms worden prima in de sport presterende paarden op zeer lichte bemerkingen afgeschreven omdat de dierenarts van de kopende partij in het buitenland de juridische consequenties vreest, mocht het paard niet aan de verwachtingen van de nieuwe eigenaren voldoen’.    

Geen machine

Kampman vindt het geen goede zaak dat er alleen maar méér röntgenbeelden worden gemaakt van de te exporteren paarden: ‘Vaak degradeer je het paard dan tot minimale veranderingen op een foto en wordt de hele prestatie en het klinische beeld van het paard zelf op de achtergrond geschoven. We hebben alleen wel te maken met een steeds veranderende wereld waarin weinig  begrip is voor het feit dat je met een levend wezen te doen hebt en niet met de aankoop van een machine. Eigenaren willen de garanties van een machine. In dat kader is het helaas soms beter om wel die extra opnames te maken. Het paard is dan nog niet tegen hoge kosten geëxporteerd en er kan eerst in alle rust overlegd worden over de bevindingen’.

Lees het hele praktijkverhaal van drs. Gerrit Kampman in Phryso december