KFPS Fokkerscafé: Fokkerij ontmoet sport

In het KFPS Fokkerscafé bij De Nieuwe Heuvel in Lunteren zaten Piet Bergsma, Peter Spahn, Rien van der Schaft en Willem Lokhorst aan tafel voor een gesprek onder leiding van Alice Booij over het samengaan van sport en fokkerij. Oud-bondscoach dressuur Rien van der Schaft constateerde dat Friese paarden, in vergelijking met dertig jaar geleden, nu goed kunnen galopperen. Dit is volgens hem een verdienste van de juiste selectie in de fokkerij.

Ras, sport en gezondheid

Willem Lokhorst zat in de eerste plaats aan tafel als fokker, Willem 508 komt uit zijn Stal van de Meikade, maar hij vindt sport een belangrijk element. Hij selecteert talentvolle sporthengsten voor zijn fokmerries en laat zijn merries IBOP of ABFP-testen afleggen. Bovendien zegt hij: ‘Vanuit de markt is er veel vraag naar mooie dressuurpaarden.’ Grand Prix ruiter Peter Spahn heeft sporthengst Elias 494 onder het zadel en voor de Jorn 430-zoon is de dekdienst ook weer begonnen. Spahn kijkt als topsporter tussen de warmbloedpaarden anders naar het Friese paard dan de gemiddelde ruiter. Voorzitter van de Hengstenkeuringscommissie Piet Bergsma vat het selecteren van de hengsten samen in: ras, sport en gezondheid. Peter Spahn benadrukt dat functionele gebruik van het achterbeen sterk samenhangt met het gebruik van de bovenlijn. Die mag dus niet te week of te strak zijn, dan is een paard moeilijk te bewerken. Alle heren zien paarden graag vrij bewegen om de natuurlijke beweging van een paard, zonder spanning, te kunnen beoordelen.

Uithoudingsvermogen

Peter Spahn is altijd op zoek naar talentvolle jonge Friese paarden. Hij zoekt dan vooral de gezonde paarden die uithoudingsvermogen hebben, dit noemt hij het ‘interieur’: ‘Paarden die het hogere dressuurwerk gemakkelijk aankunnen en die daarbij niet snel verzuren, komen in bepaalde lijnen meer voor’. Peter houdt lijsten bij van Friese paarden die in de Grand Prix hebben gelopen. Uit de informatie die hij heeft verzameld, concludeert hij dat er veel paarden op de lijst staan die een recht achterbeen hebben terwijl jury Piet Bergsma aangeeft liever paard met een licht sabelbenig achterbeen te zien. Voor beiden geldt dat het belangrijkste is hoe paard zijn lichaam gaat gebruiken.

Karakter

Het karakter van het Friese paard is wederom onderwerp van discussie. Voor Peter Spahn was het karakter ooit de reden om naar de Friese paarden over te stappen: ‘Voor een sportpaard is een fijn, meewerkend karakter juist heel belangrijk. Het karakter dat ook een recreant in een paard zoekt.’ Daarnaast willen de heren aan tafel graag een duurzaam paard, dat lang meegaat. Willem Lokhorst selecteert zijn fokmerries op gezondheidskenmerken, zoals beenstanden en kwaliteit van het beenwerk. Wat betreft beweging zijn de mannen het eens dat souplesse essentieel is. Piet zegt: ‘Je wilt geen paard dat op bluf loopt.’

Toekomst

Op de vraag waar we over tien jaar staan, vindt Willem dat de fokkerij op de goede weg is. Er is veel vraag naar Friese paarden, dat is een goed teken. Peter Spahn hoopt dat er een Fries paard op de Olympische Spelen zal meedoen; Rien van der Schaft is ervan overtuigd dat dit gaat gebeuren. De fokkerij gaat nog steeds met stapjes vooruit, al zijn ze volgens Piet Bergsma niet meer zo groot als de afgelopen decennia: ‘De sportindex bij hengsten en merries geeft veel info. We zijn er niet op uit om touwtjespaarden te fokken, we willen juist gebruikspaarden.’

Wilt u het fokkerscafe terugkijken? Klik dan op onderstaande bericht: