Kroon voor Fardau (Michiel 442) en Anna Femke (Gjalt 426)

Fadau fan Synaeda Kroon AAA (Michiel 442 x Beart 411) Foto: Wilma Reijenga

Met 86 en 79 punten voor hun IBOP op woensdag 16 juni verdienden Fardau fan Synaeda (Michiel 442 x Beart 411) en Anna Femke van de Noeste Hoeve (Gjalt 426 x Feitse 293) hun definitieve Kroonpredicaat.

Anna Femke van de Noeste Hoeve Kroon AA (Gjalt 426 x Feitse 293) Foto: Wilma Reijenga

Familie met fokkracht

De vierjarige Fardau, gefokt en in eigendom van Anke Oosterbaan, werd als eerste voorgesteld en was meteen de klapper van de dag. Met een 8 voor stap, voor draf, voor souplesse en voor houding&balans kwam de score van Fardau, gereden door Ingrid Brak, op maar liefst 86 punten, goed voor een AAA-score. De jeugdkampioene van de Centrale Keuring in 2019 heeft haar aanleg niet van een vreemde. Ze is een dochter van Myrtha fan Synaeda Model Preferent Prestatie AAA (Beart 411) en kleindochter van Pyrrha fan Synaeda Model Preferent Prestatie (Oepke 266), overgrootmoeder van Tjebbe 500. Een lijn uit stam 2 met opmerkelijke fokkracht. ‘Lichtvoetig paard, jeugdig, met mooie houding en goede basisgangen, waarbij ze nog wat meer kracht mag krijgen, maar ook een goede techniek heeft en laat zich goed bewerken’, vatte de verrichtingsjury met Herman Smit en Nella Bijlsma samen.

Sportieve lijn

Met 79 punten haalde de vijfjarige Anna Femke van de Noeste Hoeve ook ruimschoots de punten voor haar Kroonpredicaat. In haar aangespannen proef met fokker en eigenaar Pieter Okkema werd haar galop gewaardeerd met een 8. ‘Ze galoppeert heel goed, met een dragend achterbeen en mooi bergop’, lichtte de jury toe. De merrie komt uit een sportieve lijn. Ze is een halfzuster van Joce Femke van de Noeste Hoeve Model Sport Elite AA (Tsjalle 454) en Sport Elite hengst Geert van de Noeste Hoeve Ster (Maurits 437).

Acht maal 77 punten of meer

Van de dertien combinaties kregen er acht 77 punten of meer voor hun IBOP. Met 82 punten reed Marijke Boelen Yfke Friesenhof MerfelderBruch Ster (Pier 448 x Doaitsen 420) de tweede beste score van de dag. Daarmee waardeerde de merrie, met een 8 voor souplesse, haar AA op naar AAA. Yalisa van de lage Berkt (Hessel 480 x Sytse 385) verdiende met eigenaar Joyce Haaijer in het zadel 77,5 punten. Cora Stokman reed Daisy C van de Wijdewormer Ster (Omer 493 x Dries 421) naar 79 punten. Met een 8 voor draf kwam de score van Lieke S. van Lutke Peinjum Kroon Sport A (Tsjalle 454 x Rindert 406), gereden door Jelmer Ketelaar, op 77,5 punten. De draf van Zenith R.S. (Tsjalle 454 x Krist 358) werd zelfs met een 8,5 beloond waardoor de door Harmina Holwerda voorgestelde hengst op 79 punten uitkwam. Hij bezorgde met deze score zijn moeder Wiekelientjje T.J. Ster Preferent ook het predicaat Prestatie. In de aangespannen proef wist Jelmer Chardon Ella van den Meyerhöfen Ster (Jouwe 485 x Jerke 434) naar 77 punten te rijden.

Klik hier voor de volledige uitslag.

Vorig artikelTips om hittestress te voorkomen
Volgend artikelJanneke Hoekstra van kraamzorg naar veulenzorg