Laatste locatiekeuring levert vijf Sterren op

Isa v/t Appelhofke Ster (Jasper 366 x Ielke 382) Foto Johanna Faber

Tijdens de laatste locatiekeuringen van 2021 maakten juryleden Corry Terpstra, Piet Bergsma en Popke van der Meulen vijf Friese paarden Ster. Bij Stal Lueks werden drie merries Ster met een tweede premie, bij Stal Sibma verdiende een driejarige merrie en een driejarige hengst op woensdag 30 juni een rood lint.

Regenachtig

De locatiekeuringen kenden hun start in 2020 bij de stal van Albert en Fera Lueks en daar viel ook de laatste locatiekeuring van dit jaar -ondanks het regenachtige weer – te bewonderen. De elfjarige en voor haar leeftijd nog jeugdige Isa v/t Appelhofke Ster (Jasper 366 x Ielke 382) maakte promotie met haar gemakkelijke en actieve draf. Daarmee schreef Isa familiegeschiedenis; vier merries voor haar in de moederlijn bleven stamboek: Isa werd van veulenboekmerrie opgewaardeerd naar Ster tweede premie.

Zus van Lourenske Sport Model AAA

De soepel bewegende Ieke-Renske Ster (Tymon 456 x Beart 411) is met 1.67 grootramig, mocht in kruis iets minder hellend, maar liet veel ruimte in haar stap zien en showde een opwaartse draf met veel lichaaamsgebruik. De driejarige merrie is een volle zus van Kroonmerrie Lourenske Sport AAA die door Udo de Haan succesvol in de mensport werd uitgebracht met onder andere het kampioenschap van de Pavo Fryso Bokaal mennen in 2016. Hun moeder, Renske U. Model Sport AAA, uit de sportieve lijn van Jisse 433, kreeg met Ieke-Renske haar derde Sternakomeling.
De fraaie Hanna fan H.M.V. Ster (Jehannes 484 x Pier 448) kon in stap wat langer en krachtiger, maar dankzij haar luxe bouw en ruime, soepele draf met een goed achterbeengebruik verdiende ze de Ster. Hanna is een dochter van Gonda van de Dompstede Model Sport A (Pier 448 x Tsjerk 328)

Twee Sterren bij Sibma

Bij stal Sibma vielen in de ochtend ook al twee Sterren. De driejarige Grietje fan de Groenesteegh (Alwin 469 x Beart 411) showde zich blijmoedig met veel ras en een edel hoofd. Ondanks dat haar stap wat gehaast was en ze haar passen beter mocht afmaken liet ze in haar opwaartse draf veel buiging en kracht in het achterbeen zien. Grietje is de derde Sternakomeling van Tetske Anna Plantinga Ster AA (Beart 411 x Leffert 306).

Idzert fan de Wygeast Ster (Maurits 437 x Maurus 441) Foto: Johanna Faber

De tweede Ster ging naar de jeugdige Idzert fan Wygeast (Maurits 437 x Maurus 441). De 1.64 meter hoge Idzert is modern en heeft veel behang en een mooi front. In zijn stap mag hij wat langere passen maken, in de draf pakt hij de ruimte wel, heeft hij veel houding, zet hij zijn voorbeen mooi weg, heeft bovendien veel buiging in het achterbeen en laat veel souplesse zien. Daarmee was de driejarige hengst goed voor een Ster.

Van locatiekeuring naar fokdag

De laatste locatiekeuring luidt het tijdperk in van de fokdagen, die ook zoveel mogelijk via livestream door iedereen in binnen- en buiteland te bekijken zijn. Op de fokdagen wordt vaak in meerdere ringen gekeurd zodat niet alle rubrieken via het beeldscherm binnenkomen, maar zeker de kampioenskeuring met de mooiste paarden van de fokdag worden vastgelegd. Daarbij kunnen kijkers ook genieten van Ster- en Kroonmerries, veulens en jonge paarden. Klik hier voor de agenda met daarin de fokdagen. 

 

Vorig artikelLivestream Stal Sibma & Stal Lueks – 30 juni
Volgend artikelHorses2fly KFPS Mencompetitie spannend uit de startblokken