Liefhebbers opgelet! Online veiling antieke rijtuigen, arrensleeën en tuigage

Veertig jaar geleden kocht voormalig ijzerboer Gert van Groningen uit Nieuw-Vennep een koetsje voor achter het paard van zijn dochters. Dat was de start van een unieke collectie die nu ruim vijftig koetsen en rijtuigen omvat en de aankomende weken onder de hamer gaat.

In topconditie

De gehele collectie is in topconditie gerestaureerd en compleet uitgerust met de bijbehorende lampen, tuigage en kleding. Daarnaast omvat de collectie onder meer een twintigtal antieke arrensleeën en veel antiek en curiosa. Bijzonder is ook het ruime aanbod antieke rijtuiglampen, per paar en voorzien van het originele glas. ‘Ik houd van oude spullen.’ zegt dhr. van Groningen. ‘Als ik iets moois zie koop ik dat. Dat verklaart de diversiteit van mijn collectie. Ik ben zelf actief geweest in het rijden met bespanning en heb op het gebied van ruitersport dan ook veel memorabilia verzameld.’

Unieke items

Er zitten behoorlijk unieke items in de collectie. Van een originele brandweerwagen tot een postkoets en een echte ‘boevenwagen’. Er is daarnaast een complete tuigkamer aanwezig met diverse bespanningen. En voor wie echt in stijl wil rijden is er een verzameling kleding en uniformen, inclusief hoeden, petten en insignes.

Plezier voor iedereen

Maar waarom zo’n mooie collectie veilen? De achtenzeventigjarige liefhebber legt uit : ‘Ik heb sinds kort zelf geen paarden meer en vind het zonde om de collectie gewoon te laten staan. Ik heb liever dat een ander er plezier aan beleeft. Met pijn in m’n hart, want aan elk stuk zit een herinnering.’

Drie verschillende veilingen en kijkdag

De online veiling is, gezien de diversiteit, in drieën gedeeld. De eerste veiling sluit op 11 april en omvat koetsen, rijtuigen, arrensleeën en toebehoren zoals tuigage, lampen, uniformen en kleding. De tweede veiling sluit op 13 april en biedt antiek en curiosa waaronder schilderijen, speelgoed, poppen, miniaturen, klokken, kasten en gereedschappen. De derde veiling sluit op 14 april en betreft de bedrijfsinventaris zoals een paardentrailer, paardenoplegger, aanhangwagens, trekkers, paardenboxen, stellingen en kasten.

De links naar deze drie online veilingen vindt u hieronder:

Eerste veiling50 Antieke koetsen, rijtuigen, arrensleeën, tuigage, koetslampen en kostuums
Tweede veilingRuitersport memorabilia, antiek, curiosa, miniaturen, klokken en schilderijen
Derde veilingPaardentransport vrachtwagen, aanhangwagens en bedrijfsinventaris

De bezichtiging van de veilingitems van alle drie de veilingen vindt plaats op zaterdag 9 april van 10:00 – 16:00 uur aan ’t Kabel 30, 2153 MC Nieuw- Vennep.

Vorig artikelSubtop : Olmo (Uldrik 457) en Ide (Maurits 437) scoren in Intermediaire 1
Volgend artikelChippers klaar voor komende keuringsseizoen