Liesbeth van der Wal scoort in de Horses2Fly-competitie: ‘Jammer dat er niet meer deelnemers zijn’

Liesbeth van der Wal-Haanstra werd met Rykman (Wimer 461) (Foto: Liane Bron Fotografie)

Nog geen jaar geleden maakte Liesbeth van der Wal-Haanstra haar debuut in de klasse Z-mennen met de hengst Rykman J.A. Ster (Wimer 461). Inmiddels kunnen we wel stellen dat ze een plek bij de beste menners in die klasse verworven heeft. In de Horses2Fly-competitie won ze vijf van de zes gereden proeven.

‘Nou ja’, zegt de menster uit het Friese Creil bescheiden, ‘er doen er tijdens die wedstrijden ook maar twee mee in het Z, hoor. Dat is wel jammer, het zou mooi zijn als er meer deelnemers waren. Hoe dan ook ben ik over mijn starts met Rykman heel tevreden. In Oudega en Koudum liep hij heel best; in Harich reed ik met te weinig impuls. Het leek wel alsof er geen fut in hem zat. Maar goed, dat kan een keer gebeuren.’

’Net als wanneer je erop zit’

Liesbeth traint drie keer per week voor de wagen; ze lest bij Paul Versluis en Udo de Haan. ‘We werken vooral aan de ontspanning, en van daaruit naar aanspanning. Het rijden van veel overgangen, en veel schakelen, is ook belangrijk. Je wilt dat je paard fijn los loopt, met stelling en buiging en dat hij lekker voorwaarts is én op een gegeven moment meer gaat verzamelen. Het is eigenlijk net als wanneer je erop zit.’ Voor Rykman zou het wel leuk zijn als er af en toe ook op hem gereden zou worden, voor de afwisseling. Ik probeer variatie in de training aan te brengen door naast het dressuurmatig mennen twee keer per week te longeren, en af en toe het bos in te gaan met hem. Dat vindt hij heerlijk!’

Mentijger

Rijden onder het zadel heeft Liesbeth jarenlang gedaan. Haar man mende, en op een gegeven moment dacht ze: “Ik ga het ook eens proberen.” ‘En weet je, ik vond het hartstikke leuk, boven verwachting! En dus men ik alleen nog maar, en sinds 2007 doe ik mee aan wedstrijden.’ En zeker niet onverdienstelijk! Met meerdere paarden behaalde ze de ZZ-dressuur, en ze won vele noordelijke kampioenschappen en Horse2Fly-titels. Zeven medailles behaalde ze maar liefst op de Hippiade, en ze werd Nederlands kampioen met Wout, in de klasse L, en met Bindert, in de klasse Z. Daarnaast geeft ze menlessen en is ze officieel KNHS-jurylid dressuur mennen.

Het plezier staat voorop

Zijzelf is eigenlijk liever ‘serieus’ aan het mennen. ‘Ik ben best fanatiek, maar besef wel dat het vooral leuk moet zijn en dat jij en je paard er lol in moeten hebben. De klasse ZZ is ook mijn doel met Rykman en Aat; ik vind de weg naar die hoogste klasse een mooie uitdaging. Als alle ‘knopjes’ erop zitten, is het echt genieten!’ Dit weekend staan de kampioenschappen Mendistrict Noord op het programma voor Liesbeth en Rykman. ‘Hoewel het natuurlijk super is om hoog te eindigen, gaat het mij niet meer per se om het winnen. Dat was vroeger wel anders …’

‘Er komt wel wat binnen’

‘Rykman is een ideaal menpaard’, vertelt Liesbeth. ‘Hij showt zichzelf graag; hij is alert, maakt front voor de wagen. Er komt wel wat binnen, zeg maar. Hij is dan hengst, dat toont ook mooi natuurlijk. Je ziet vrij veel Friese paarden bij het mennen, en dat is niet voor niks. Rykman geeft in elk geval de indruk dat hij geboren is voor het mennen.’

Aat van de Wolwarren

Naast Rykman staan er bij Huize Van der Wal nog vier paarden: drie harddravers van zoon Johan en vriendin Lindsay waar hij ook mee koerst, en nog een vijfjarige Ster AA-zoon van Haike 482 x Leffert 306. ‘Als het indoor seizoen weer begint, ga ik hem in het L starten. Met twee paarden wedstrijden mennen, is op dit moment te intensief vanwege drukte in ons bedrijf. Vandaar dat ik dit seizoen alleen Rykman start in de outdoor wedstrijden, en voor Aat van de Wolwarren kies in het indoor seizoen. Rykman ga ik dan een beetje afbouwen; al train ik hem wel door in de winter.’

Finale in Tolbert

De Horses2Fly competitie telt nog twee wedstrijden; 16 juli in Garijp en 25-07 in Drachten. ‘Ik zal aan die edities niet meedoen; ik denk dat ik me met mijn drie deelgenomen wedstrijden wel heb geplaatst voor de finale op 14 augustus in Tolbert. Ik richt me nu met Rykman eerst op de kampioenschappen van mendistrict Noord komend weekend, en hoop dat ik dan naar de Hippiade mag met hem. Dat wordt nog een flinke kluif, want de concurrentie in de klassen Z/ZZ is heel groot. We gaan het zien, meer dan ons best kunnen we niet doen.’

Foto: Liane Bron Fotografie

Vorig artikelPraktijkverhaal: ‘Op eieren lopen’
Volgend artikelNieuw op de Centrale Keuring: nieuwe ledendag