Lisanne Veenje en Friesen Exclusiv Wirdmer (Beart 411) naar internationale dressuurwedstrijd in Denemarken

Lisanne Veenje en Friesen Exclusiv Wirdmer (Beart 411) tijdens het CDI3* in Exloo (Foto: Paula Drent) Lisanne Veenje and Friesen Exclusiv Wirdmer (Beart 411) at the CDI3* in Exloo (Photo: Paula Drent)

Tijdens de internationale CDI3* dressuurwedstrijd in Herning Denemarken tussen 16 en 20 oktober aanstaande, zullen niet alleen de Nederlandse ruiters Adelinde Cornelissen, Hans-Peter Minderhout en Jill Huijbregts te bewonderen zijn. Ook Lisanne Veenje heeft met haar Friesen Exclusiv Wirdmer (Beart 411), oftewel Wirdmer fan ‘e Boppelannen, een uitnodiging gekregen voor deze FEI wedstrijd.

Stevige voorbereiding

‘Een heel avontuur’, noemt Lisanne de reis naar Denemarken. ‘Komende week moeten we het exportpapier aanvragen. Naar België of Frankrijk kan je zo met het paard reizen, voor Denemarken is er wat meer papierwerk nodig.’ De amazone heeft het NK voor Friese paarden zelfs laten schieten om zich goed te kunnen voorbereiden. ‘Wirdmer is nog bij de tandarts geweest, bij de fysio en we hebben extra lessen gevolgd om zo goed mogelijk voor de dag te komen. We moesten de afgelopen periode selectief zijn met de concoursen.’ Tijdens de Europese Kampioenschappen in Haskerhorne zijn Lisanne en Wirdmer overigens nog wel van de partij. ‘Dat is een week voor Denemarken, een mooie voorbereiding.’

Internationaal debuut in Exloo

Het is niet de eerste keer dat Lisanne en Wirdmer een internationale Grand Prix rijden. Afgelopen juni beleefden ze hun internationale debuut in Exloo, waar ze in de Grand Prix op muziek ‘eye-catchers’ waren en een score van 66,320% binnenhaalden. ‘Dat smaakt naar meer’, vertelde Lisanne toen. Het ticket voor Herning moesten ze echter wel ‘verdienen’ door goede resultaten neer te zetten. Dat lukte halverwege september toen ze tijdens een subtopwedstrijd in Exloo 65% lieten noteren. ‘Met 8-en voor de piaffe, Wirdmer blijft zich verbeteren.’ Afgelopen week kwam het verlossende bericht van de KNHS: ze mogen deelnemen in Herning.

Zaterdag: Grand Prix Special

In Herning is woensdag de veterinaire check, donderdagmorgen rijden Lisanne en Wirdmer de Grand Prix. Op zaterdag volgt dan de Grand Prix Special. ‘Dat gaat heel pittig worden’, aldus Lisanne die met haar hengst nog steeds de grenzen verlegt. ‘Met de Grand Prix Special komen de oefeningen heel snel achter elkaar. Op de A-C lijn pirouettes maken, gevolgd door eners en nog een keer een pirouette’, noemt ze als voorbeeld. ‘Wirdmer kan het allemaal, hij is heel handig, maar het is wel een heftige proef.’ Tevreden is de amazone wanneer ze 65% binnenhaalt in de Grand Prix en in de Special een dikke winstpunt kan rijden. ‘Ja, dat zou mooi zijn. Maar het feit dat ik naar Denemarken mag om daar met Wirdmer te rijden is eigenlijk al helemaal fantastisch.’

Vorig artikelJehannes 484-merrieveulen kampioen in Engeland
Volgend artikelBarinja van Aeueli (Jasper 366) opnieuw kampioen in Zwitserland