Dierenarts Iris van Gulik kreeg een berichtje via Instagram van Marjon, eigenaresse van de veertienjarige Friese merrie Rinske: ‘Iris, kun jij mij helpen want ik weet het echt niet meer! Mijn paard is zichzelf niet en er ontstaan levensgevaarlijke situaties’.
Probleemgedrag
Uit het telefonische consult de volgende dag bleek wat er aan de hand was. Rinske was de laatste maanden steeds meer probleemgedrag gaan vertonen. Het begon met het knagen aan de bakrand. Daarna viel het op dat ze flinke kuilen in de bak aan het graven was, dat had ze nooit eerder gedaan. Ook bleek dat Marjon de afgelopen week twee keer van Rinske was afgevallen. Rinske was altijd heel braaf onder het zadel, maar nu was ze echt te gevaarlijk geworden om op te rijden. Ze steigerde, bokte en deed er alles aan om haar baasje eraf te krijgen. Hier was duidelijk iets ernstigs aan de hand. Iris van Gulik vroeg verder over het eetgedrag en kwam erachter dat Rinske veel gaapte tijdens het eten, zelfs na het eten van een paardensnoepje gaapte ze al.
Maagscopie
De eigenaresse kwam met Rinske naar de kliniek voor een uitgebreid onderzoek. De symptomen wezen op maagzweren, maar het is volgens Van Gulik belangrijk om eerst andere dingen uit te sluiten, zoals bijvoorbeeld rugpijn: ‘Het viel op dat Rinske een doffe vacht had en net wat aan de schrale kant was’. Van Gulik besloot een maagscopie te doen bij Rinske. Om de maagwand goed te kunnen beoordelen moet het paard een lege maag hebben. Rinske mocht voorafgaand aan het onderzoek zestien uur geen voedsel en zes uur geen water krijgen.
Stress
De volgende dag kreeg Rinske een roesje en keek Iris met een drie meter lange slang met daarop een camera in de maag. Ze zegt: ‘Ik voer veel maagscopieën uit, maar nu schrok ik echt van wat ik zag. De hele maagwand zat vol met diepe maagzweren. Dit moet echt heel veel pijn gedaan hebben hetgeen haar gedrag van de laatste tijd verklaarde. Drie maanden daarvoor was het vriendje van Rinske waarmee ze altijd samen stond verhuisd naar een andere stal. Marjon had opgemerkt dat Rinske wat af begon te vallen en was haar dus veel meer brok gaan voeren. De combinatie van stress en meer brok hadden bij Rinske tot maagzweren geleid’.
Medicatie en management
Bij paarden met maagzweren bestaat de behandeling uit het geven van medicatie. De medicatie zorgt er voor dat de maag minder zuur wordt, hierdoor kunnen de maagzweren sneller genezen. Naast de medicatie is het optimaliseren van het (voer)management minstens zo belangrijk: voldoende ruwvoer is de basis van elk paardenrantsoen. Vier weken later kwam Rinske weer naar de kliniek voor een controle maagscopie: ‘Tijdens de scopie zag ik een mooie roze gladde maagwand zonder zweren. We konden stoppen met de medicatie en Marjon mocht het rijden weer rustig op gaan pakken,’ aldus een tevreden Iris van Gulik.
Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Iris van Gulik in Phryso december