Mok behandelen met bloedzuigers

Bij hirudotherapie worden bloedzuigers bewust op specifieke plekken van het paardenlichaam geplaatst.

Mok is een veel voorkomende aandoening bij (Friese) paarden. Zo ook bij Geartsje, een achtjarige Friese merrie. Geartsje had al sinds jonge leeftijd last van kleine mokplekken in de kootholte die goed onder controle te houden waren. Driekwart jaar voordat de merrie bij Martsje Bergsma van Hippiek terecht kwam, was de mok op haar rechterachterbeen in korte tijd uitgegroeid tot natte, ietwat ruikende, plekken in de kootholte en rondom de kogel. Haar beide achterbenen hielden ook wat vocht vast waarbij rechtsachter dikker was dan het andere achterbeen.

Geneeskrachtig speeksel

Martsje Bergsma zegt: ‘De eigenaresse had al een uitgebreid scala aan mokzalven geprobeerd, van hormoonzalf tot zalf op een natuurlijke basis. De mok leek er eerder erger van te worden dan beter. Op advies van een dierenkliniek kreeg Geartsje prednison, ook dit leidde helaas niet tot verbetering.’ De eigenaresse wilde graag hirudotherapie bij Geartsje inzetten om de mok aan te pakken. Bij deze vorm van therapie worden worden bloedzuigers bewust op specifieke plekken van het paardenlichaam geplaatst waar hun speeksel kan inwerken. In het speeksel van de bloedzuiger zitten tussen de 80 en 100 werkzame en genezende stoffen, die onder andere pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Ze stimuleren en activeren het immuunsysteem en het zelfgenezend vermogen van het paardenlichaam.

Positieve reactie

Bij de eerste behandeling van Geartsje heeft Martsje in totaal tien bloedzuigers ingezet; zes bloedzuigers rondom de kogel en kootholte van het rechterachterbeen en vier bloedzuigers hebben ingewerkt op het lymfesysteem om deze te stimuleren. Ze zegt: ‘Een week na de eerste behandeling was de mok bij Geartsje al aanzienlijk verminderd en was de huid rustiger geworden. De tweede en derde behandeling hebben elkaar een maand na de vorige behandeling opgevolgd. Geartsje’s lichaam reageerde positief op alle behandelingen waardoor na de derde behandeling de mok nagenoeg verdwenen was. In overleg met de eigenaresse krijgt Geartsje nu elk kwartaal een onderhoudsbehandeling met bloedzuigers.’

 

Lees het volledige praktijkverhaal van Martsje Bergsma in Phryso februari

Vorig artikel‘Sjaak’ Izaak fan de Klaster Sport Elite vertrekt naar Rusland
Volgend artikelVeterinair keuren bij de tweede bezichtiging; wat keuren ze eigenlijk?