Nane 492 scoort voor KWF bij SC Heerenveen (met video)

Een Fries paard op de middenstip bij sc Heerenveen? Over deze vraag van Sabien Zwaga moesten ze bij de voetbalclub wel even nadenken. ‘Maar we willen graag meewerken aan het goede doel’, vertelt Martin Koopman, commercieel manager bij sc Heerenveen. En dus stond KFPS stamboekhengst Nane 492 op maandag 9 november middenin het Abe Lenstra stadion klaar voor een fotoshoot voor de ‘KWF Horse, man & passion kalender’ die door Sabien Zwaga, Louwrens Mellema en fotograaf Ryanne Tigchelaar wordt uitgebracht.

Zonder ijzers

Ook Germ Aise en Nynke Bouma van Hengstenhouderij Henswoude waren meteen enthousiast om met Nane 492 naar Heerenveen te komen. ‘Zo’n kans krijg je nooit meer.’ Jaren geleden hadden ze ook al eens geprobeerd om dit kunstje uit te halen met Riemer 379 – vernoemd naar oud voorzitter van de voetbalclub Riemer van der Velde. Toen lukte het niet, nu met Nane 492 wel.

Rijplaten en rode loper

Aan de fotoshoot ging overigens wel wat organisatie vooraf. Koopman ging in overleg met de ‘groundmanagers’ van sc Heerenveen, Gertjan Hilarius en Lammert Meester. Het magische, ‘heilige’ gras mag natuurlijk niet beschadigen. Ze lieten rijplaten leggen en rolden er een mooie rode loper overheen. Nane 492 kwam op blote voeten zodat een eventuele misstap geen grote schade aan zou richten. ‘De technische staf zit bibberend binnen’, maakte Koopman nog als grapje. Maar ook aan eventuele schade was gedacht. Dan hadden de groundmanagers nog 2,5 week de tijd om het weer op te knappen. ‘De eerstvolgende thuiswedstrijd is op 6 december tegen PSV’, vertelt Koopman.

Fotomodel Nane 492

Maar Nane 492 gedroeg zich voorbeeldig. Als een waar fotomodel liet hij zich door Germ Aise begeleiden over de rode loper naar de middenstip. De oortjes erop en hij zette werkelijk geen pas verkeerd. ‘Hij heeft een geweldig karakter, is enorm rustig’, vertelt Nynke over de tuigtopper. ‘Maar als het moet dan staat ie er ook. Je kunt hem heel gemakkelijk aan- en uitzetten.’
Op de middenstip werd Nane 492 keurig in positie gebracht en Siemen Kok als fotomodel naast de hengst gepositioneerd. ‘Ik wil alleen meewerken als het bij de voetbalclub kan’, zo deelde hij zijn vriendin Ryanne Tigchelaar mee. Rianne maakt de foto’s voor de kalender en wilde haar vriend er ook graag op hebben. ‘Hij heeft niet zoveel met paarden, maar is fan van Heerenveen.’ Ryanne, Louwrens en Sabien gingen de uitdaging aan en met succes!

Kalender bestellen

Op de verjaardagskalender krijgen Nane 492 en Siemen een mooi plekje bij de maand juli. De kalender met de Friese en een paar Spaanse paarden gaat rond half december in productie. Een prachtig geschenk dus voor de feestdagen en zeker voor het nieuwe jaar. Wie alvast een kalender wil reserveren kan zich aanmelden op de website www.kwfhorsekalender.nl