‘Once in a lifetime’ paard Jan fan ‘e Huchten overleden

Jan fan 'e Huchten (Leffert 306) met Margrietha Algra (Foto: Johanna Faber)

Afgelopen week is ereklasse tuigpaard Jan fan ‘e Huchten (Leffert 306) op 17-jarige leeftijd overleden. De ruin is gefokt door Rindert Algra uit Drachtstercompagnie en is altijd in zijn bezit gebleven. Jan fan ‘e Huchten komt uit stam 25 en is een zoon van de Ster-, Preferente en Prestatiemoeder Jieldou (Lammert 260).

Sportpredicaat in 2012

Jan fan ‘e Huchten werd in 2007 Ster verklaard en heeft in dressuur tot de klasse L1 gelopen. In 2006 kwam hij voor het eerst mee naar tuigconcoursen en in 2009 promoveerde hij naar de ereklasse. Hij voldeed in 2012 aan de eisen voor het Sportpredicaat. Jan heeft in zijn tuigcarrière meerdere rijders achter en op zich gehad. De laatste jaren waren dat vooral Margrietha Bosma-Algra en haar partner Gaatze Bosma.

Drie eresjerpen in topjaar 2016

Het stel beleefde in 2016 een topjaar met Jan toen Gaatze kampioen ereklasse regio noord werd en Margrietha vervolgens de winst pakte in de Young Riders competitie. Als kers op de taart zat Tjibbe Bosma achter de leidsels tijdens de Prijs der Besten en wist Jan ook toen te winnen.
‘De hemel is een hele bijzondere en mooie ster rijker. Hij was een ‘once in a lifetime’ paard voor ons. Wij gaan hem verschrikkelijk missen’, zo laat de familie Bosma/Algra op Facebook weten.

Gaatze Bosma met Jan fan ‘e Huchten (Leffert 306)