Genomineerden voor Paard van het Jaar 2020

Stemmen kan tot en met 31 december. De publieksjury én de vakjury bepalen samen wie de titel krijgt. De bekendmaking Paard van het Jaar 2020 is op zaterdag 16 januari tijdens de online Hengstenkeuring 2021.


Foto: Ellen Franke

Wyp van ’t Lansink Model Sport Preferent Prestatie AAA 

Fokker/eigenaar: Rinus Loman en Carla Nijdam
De dertienjarige Wyp van ‘t Lansink (Beart 411) heeft een indrukwekkende reeks predicaten verdiend en daarmee behoort ze tot de top van de fokmerries binnen het stamboek. Naast fraai en sportief is Wyp een uitzonderlijke fokmerrie. Een combinatie van bijzondere kwaliteiten waarmee ze deze nominatie dik verdient. De merrie van Rinus Loman en Carla Nijdam zette dankzij embryotransplantatie al dertien veulens op de wereld, waarvan vier een Ster kregen en één als Voorlopig Kroon te boek staat. Wyp komt uit stam 8, haar moeder is Lobke van ‘t Lansink Ster Sport Pref AAA (Maiko 373), inmiddels 18 jaar oud en ook nog in het weiland bij Carla en Rinus te vinden. Het talent van Wyp – Model, Sport, Preferent, Prestatie én triple A – zit in haar genen. Eens kijken of ze met Paard van het Jaar nog een titel kan binnenslepen.

Wirdmer fan ‘e Boppelannen Ster Sport Elite

Sportnaam: Friesen Exclusiv Wirdmer
Fokker: Marten van der Meer
Eigenaar: Familie Prexl, Oostenrijk
Onder de naam Friesen Exclusiv Wirdmer (Beart 411 x Jillis 301)  maakt deze dertienjarige Grand Prix hengst furore op internationale dressuurwedstrijden. Met zijn amazone Lisanne Veenje zorgt Wirdmer voor prachtige pr. Wirdmer is gefokt door de inmiddels 78-jarige Marten van der Meer die de hengst ‘een kroon op mijn fokkerswerk’ noemt. Zowel van vaders als moederszijde komt Wirdmer uit stam 50 en dat verklaart zijn talent én zijn fantastische
karakter. Heel belangrijk, geven zijn eigenaren Perry en Claudia Prexl uit Oostenrijk aan. ‘Wirdmer wil voor je werken, dat heb je nodig in de hogere dressuur.’ Voor Lisanne en Wirdmer is de top nog niet bereikt. ‘Hij verbetert zich nog steeds’, geeft Lisanne aan. Dat is mooi nieuws voor alle liefhebbers van Friese paarden, want dan kan iedereen nog lang van hem genieten.

Foto: Digishots


Foto: Johanna Faber

Melle van de Lits Ster A 

Fokker: Aise Bouma Eigenaar: Albert Minkema
Het tuigseizoen van 2020 was helaas maar erg kort. Toch was er één wiens naam overal opdook: Melle van de Lits, oftewel Melcher fan de Pikestjelp Ster A (Wimer 461 x Jasper 366). ‘Heel apart’, zo omschreef de jury zijn schoudervrijheid, ruime voorbeengebruik en een achterbeen vol power. Toch was het niet helemaal een verrassing dat de achtjarige Melle, gefokt door Aise Bouma, zich zo buitengewoon liet zien. In 2019 kwam hij ook al in de top van de klassementen terecht. Niet alleen met zijn rijder Albert Minkema, maar ook met dochter Lisa die de tuigrubriek onder het zadel met Melle won. De karaktervolle Melle groeide het afgelopen jaar in zijn rol als tuigpaard. Hij won aan kracht en – ondanks weinig tuigwedstrijden – liep Melle zich in de ‘picture’. Logisch dus dat hij genomineerd is voor Paard van het Jaar 2020.

Gea v.d. Slothoeve Model Sport AAA 

Fokker: Cees Breimer Eigenaar: Kirsty Baldwin, Engeland
In november werd ze uit een gezelschap van 16 fantastische merries verkozen tot dé Modelmerrie van 2020. Daarmee is Gea v.d. Slothoeve (Maurits 437 Gradus 356) ook meteen in de race voor de titel Paard van het Jaar 2020. De door Cees Breimer gefokte Gea is een echte doorzetter. De inmiddels 10-jarige merrie wist van een driejarige derde premie merrie uit te groeien naar Model. De Engelse Kirsty Baldwin kocht Gea als vierjarige. In Engeland werd Gea in de dressuur uitgebracht en won alles. Terug in Nederland haalde Gea haar Kroon- en Sportpredicaat, én afgelopen zomer werd ze Model. Met één hengstveulen van Beart 411 is het nu tijd voor Gea om zich op de fokkerij te storten.

Gea v.d. Slothoeve Model Sport AA (Maurits 437 x Gradus 356) (Foto Ingrid Truijens

Foto: Ingrid Truijens

Het tellen van de stemmen is gesloten op 31 december 2020.
Eén keer stemmen per IP-adres.