Phryso-Fokadvies: Welke hengst voor Femke van ’t Kempke Kroon Sport AA (Omer 493)?

Femke van ’t Kempke Kroon Sport AA (Omer 493) Foto: Ingrid Truijens

In Phryso januari verschijnt de eerste aflevering van de ‘Fokadvies’-rubriek van dit seizoen. Panelleden Bauke de Boer, Marije Schreven en Murk de Jong buigen zich deze editie over de hengstenkeuze voor Femke van ’t Kempke Kroon Sport AA (Omer 493), met een verwantschapspercentage van 16,2 een laag verwante merrie.

Laag verwant

Femke van ’t Kempke werd gefokt door Martin Vrieze uit Raisa fan Friduwich Ster (Anton 343 x Jakob 302), een halfzus van Alke 468 uit stam 129. Dat maakt Vrieze de fokker van deze Fabe 348-zoon die met een verwantschapspercentage van 15,7 % één van de laagst verwante hengsten van het stamboek is.  Martin Vrieze heeft onverwantheid hoog in het vaandel in zijn ‘Van ’t Kempke’-fokkerij: ‘Ik denk dat paarden met een laag verwantschap in de toekomst waardevol zullen zijn’.

Gezond paard fokken

Panellid Bauke de Boer legt in zijn hengstenkeuze voor Femke, die vrij is van het waterhoofd- en dwerggen, ook de nadruk op onverwantheid: ‘Mijns inziens wordt het steeds belangrijker om een gezond Fries paard te fokken. Dit staat nu ook in het fokdoel op nummer één’. De Boer gaat voor een verrassende eerste keus: de in Zuid-Afrika gestationeerde Grand Prix hengst Anders 451, niet alleen omdat de Adel 357-zoon goed presteert in de sport maar ook om zijn duurzaamheid.  De Boer zegt: ‘Eigenlijk kijk ik zelf nooit naar indexen en vertrouw meer op mijn eigen waarnemingen en gevoel. Het gevaar van alleen maar hengsten met  hoge fokwaarden gebruiken is dat het zijn doel voorbij schiet waardoor steeds dezelfde hengsten worden gebruikt en we nu met een te hoog verwantschap zitten. Zeer waardevolle hengsten worden vergeten terwijl ze hard nodig zijn binnen de huidige Friese paarden populatie’. Anders 451 is via diepvriessperma nog beschikbaar in Nederland.

Vrij van Jasper 366

Marije Schreven zet de jonge Waander 512 op de eerste plek, mede gebaseerd op de veulenrapportage: ‘De schouderligging van Femke zou schuiner mogen en de eigenaar van Femke ziet graag dat de nakomelingen meer opwaarts gebouwd zijn’. Marije haalt ook de stokmaat als argument aan: ‘Femke is een merrie met een stokmaat van 1.62 meter. Een prima maat voor een Fries, maar men ziet ze tegenwoordig liever wat groter’. Martin Vrieze laat in een reactie weten dat hij de nakomelingen van Femke graag vrij van het Jasper 366-bloed wil houden omdat dit al alom vertegenwoordigd is in de fokkerij. Waander 512 komt uit een Beart 411-moeder en heeft dus Jasper 366 als opa waardoor hij voor Martin afvalt.

Veel preferent bloed

Murk de Jong vindt het grote voordeel van zo’n jonge kroonmerrie uit een lijn met veel preferent bloed met laag verwantschap dat vrijwel elke hengst past, zonder te worden afgestraft op exterieur of beweging. Hij zegt: ‘Dan kun je naar details kijken en hopen dat je de verbetering krijgt waar je die wilt’. De Jongs favoriet voor Femke is Jouwe 485 ‘omdat die als beste de wat horizontale hals, iets steile schouder en wat kleine hoeven kan compenseren.’

Meer weten over de hengstenkeuze en de argumentatie van de panelleden?  In Phryso januari is het volledige artikel te lezen!

Vorig artikelNaamgeving veulens 2022: beginletter T, U of V
Volgend artikelAftellen naar de HK met ‘duizendpoot’ Jolanda Slootjes: ‘ik kijk ernaar uit’