Positieve start locatiekeuringen

De driejarige Imke T.M. (Jehannes 484) werd Ster met een eerste premie (Foto: Karin Sevink)

Bij Stal de Mersken in Siegerswoude vond de aftrap plaats van de locatiekeuringen van dit seizoen, met vijftien te keuren paarden een bescheiden evenement. Juryleden Corrie Terpstra en Jan Hellinx konden op vrijdag 9 april een eerste premie Ster geven aan de driejarige Imke T.M. (Jehannes 484 x Take 455) van A. Talsma en O.J. van Marion.

Voorlopig Kroon?

De elegante Imke draafde overtuigend door de baan. ‘Rassige, langgelijnde merrie die iets sterker in de rug mocht zijn,’ verklaarde Corrie Terpstra,’ze stapt met voldoende takt en laat in ontspanning ook voldoende ruimte zien’. Imke T.M. werd na de keuring nog een keer beoordeeld om te kijken of ze in aanmerking komt voor Voorlopig Kroon. De uitslag daarvan is niet bekend gemaakt, dat wordt pas gedaan als duidelijk is of de Centrale Keuring dit jaar doorgang kan vinden. Gaat de Centrale keuring niet door, dan blijft het oordeel van de tweede bezichtiging op de locatiekeuring staan. Als de Centrale Keuring wel gewoon plaatsvindt, dan hebben alle eerste premie merries daarvoor uitnodiging en zal daar bepaald worden welke merries (Voorlopig) Kroon achter hun naam krijgen.

Driejarige Sterren

Nog een Jehannes 484-dochter werd Ster met een tweede premie In de rubriek driejarigen: Hendrika fan ’t Suvelstjelpke (mv. Dries 421) van G. Wiersma. De laatste driejarige Stermerrie was Grytsje fan ‘e Oasterein (Rommert 498 x Gjalt 426), uit de lijn van Ritse 322, van Tj. Langhout-Bos. De vierjarige Do fan de Marrewyk (Jehannes 484 x Beart 411) van June Lindeman, gefokt door K.E. Bouma, werd als Ster met een tweede premie in het stamboek opgenomen. Deze merrie heeft volgens de juryleden een jeugdige opdruk. Ze draaft met veel buiging in het achterbeen maar mocht meer lengte in stap laten zien.

Van stamboek naar Ster

De zesjarige stamboekmerrie Zipora fan Oostenburg AA (Norbert 444) van Arie de Hoek is een volle zus van, en bovendien even oud als, de oud-fokdagkampioen van Garijp, Zarina fan Oostenburg Ster. De zussen werden via embryotransplantatie gefokt uit Ursula van de Olde Mette Moate Ster (Beart 411). Fokker Arie de Hoek bleef het elk jaar proberen met Zipora en na een aantal derde premies was het dit keer raak: Zipora stond er prachtig voor en werd, mede dankzij de IBOP score van 79 punten, beloond met een Ster tweede premie.

De vierjarige Do fan de Marrewyk (Jehannes 484) gaat als Stermerrie door het leven (Foto: Karin Sevink)

Klik hier voor de volledige uitslag van deze locatiekeuring

Vorig artikelEerste locatiekeuring Stal de Mersken – 9 april
Volgend artikelWilma’s vlog: op bezoek bij Stal Fan de Kadyk