Primeur Locatiekeuringen 2020 levert vier Stermerries op

Tijdens de eerste twee Locatiekeuringen 2020 verdienden vier merries het predicaat Ster tweede premie: drie driejarigen en één vierjarige merrie. De bijzondere inspectie van 16 paarden op twee locaties werd op zaterdag 2 mei via livestream uitgezonden, waarbij zo’n 500 mensen -uit binnen- en buitenland- meekeken.

Vier maal Ster tweede premie

Van de tien paarden die bij Albert Lueks in Diever door de baan gingen, kregen er drie een Ster tweede premie. De eerste was Amke Kasteelsche Hof (Beart 411 x Lolke 371) van M.A.T. Pot uit Hellendoorn en gefokt door het Kasteelsche Hof in Ooij. Ook Dotterblom van ‘t Oostende (Uldrik 457 x Olof 315), gefokt en in eigendom van H. Brinks uit Wapserveen, kreeg een Ster tweede premie. De derde Ster met een tweede premie kreeg de vierjarige Adelheid van Wiko (Bartele 472 x Haitse 425) van fokker/eigenaar G.M. de Wit uit Kamerik.
Tijdens de Locatiekeuring bij Stal fan de Kadyk op zaterdagmiddag kwamen er zes paarden in de baan. Hiervan kreeg Dagmar fan Sweach (Markus 491 x Folkert 353), gefokt en in eigendom van Mts. Postma uit Boornzwaag, een Ster tweede premie.

Geen linten, wel opname en graadverhoging

Met de woorden ‘beste kijkers’ opende Harrie Draaijer de start van het keuringsseizoen in coronatijd met de primeur van de Locatiekeuringen 2020. Een nieuwe setting zonder publiek, maar met de eigenaren en belangstellenden aan het beeldscherm. Geen linten, maar wel opname en graadverhogingen. ‘Heel misschien dat er eind augustus, begin september ook nog veulenrubrieken kunnen worden gekeurd in samenwerking met de fokverenigingen’, gaf Harrie Draaijer aan. Samen met Piet Bergsma vormde hij het juryduo.

Uitslag promotie naar Kroon of Model later

Harrie gaf na elke inspectie kort uitleg aan de microfoon over de opname. Geen eerste premie deze keer en daarmee hoefden de juryleden niet in conclaaf voor een promotie naar Kroon of zelfs Model voor de betreffende merrie. ‘De uitslag zouden we voor onszelf gehouden hebben, die gaat ook niet naar het stamboek’, lichtte de jury toe. ‘Wanneer er een Centrale Keuring komt zal deze uitslag vervallen en kan de merrie zich opnieuw laten zien. Wanneer er geen Centrale Keuring komt maken we die uitslag bekend ergens halverwege het seizoen.’

Na deze primeur zullen er komende week nog een aantal Locatiekeuringen plaatsvinden. Klik hier door voor de andere data en tijdstippen.

Klik hier door voor de volledige uitslag van de eerste twee Locatiekeuringen 2020