‘Probleemmerrie’ niet vlot drachtig

Een probleemmerrie wordt niet drachtig binnen drie hengstigheden (Foto: Pietje Boel)

Dr. Karin Hendriks houdt zich als dierenarts bezig met de nieuwste moderne voortplantings-technieken bij paarden. Het dekseizoen is al behoorlijk gevorderd en de meeste fokmerries zijn alweer drachtig. Er zijn echter merries die ondanks goede begeleiding en goed bevruchtend sperma niet drachtig worden binnen drie hengstigheden. Hendriks zegt: ‘We spreken dan van een ‘probleemmerrie’.

Uitdaging

Karin Hendriks stond voor een uitdaging toen zij een tienjarige merrie, die al langere tijd niet drachtig werd, kreeg aangeboden. Hendriks onderzocht de merrie: ‘Rectaal en echografisch onderzoek toonde aan dat de merrie beginnend hengstig was, maar ook dat er veel troebele vloeistof in de baarmoeder aanwezig was. Dit wees duidelijk op een ontsteking.’ Door meerdere oorzaken kan een baarmoeder geïnfecteerd raken met bacteriën, gisten of schimmels, bijvoorbeeld door ‘luchtzuigen’ via de vulva, niet hygiënisch insemineren, verontreinigd sperma of een slechte afweer van de baarmoeder.

Slijmmonster

Door tijdens de hengstigheid een slijmmonster van de baarmoeder af te nemen, kan een infectie worden vastgesteld. De volgende dag kwam er uit de voorlopige uitslag dat er veel ontstekingscellen in de cytologie (uitstrijkje) zichtbaar waren en dat er een bacterie werd gekweekt (beta-hemolytische streptococcen). ‘Dit is een veel voorkomende infectie die goed te behandelen is met antibiotica in de baarmoeder,’ aldus Hendriks.

Drachtig!

Hendriks constateerde dat de merrie nog mooi hengstig was: ‘De baarmoeder werd behandeld door er drie dagen achtereen antibiotica in achter te laten. Tijdens de derde behandeldag bleek dat de merrie had geovuleerd en is ze in afwachting van de volgende hengstigheid naar huis gegaan. Twee en halve week later kwam ze terug voor controle en het controle slijmmonster bleek ‘schoon’, dus bacterievrij, te zijn. Ze is deze hengstigheid geïnsemineerd en zestien dagen na de ovulatie bleek ze drachtig’.

Ontstekingscellen cytologie (uitstrijkje)

Lees het volledige praktijkverhaal van dr. Karin Hendriks over ‘probleemmerries’ in Phryso juli  

Vorig artikelSubtop: Drie winstpunten voor Gunda Brunotte op Ameland
Volgend artikelGunda Brunotte LT-startgerechtigd: ‘Met een “gewoner” paard kun je óók ver komen!’