Reitse van de Pôle (Waander 512) veulenkampioen It Fryske Greidhynder

Reitse van de Pôle (Waander 512 x Uldrik 457) Foto: Johanna Faber

Vrijdag 23 juli werd Reitse van de Pôle (Waander 512 x Uldrik 457) veulenkampioen bij de veulenkeuring van It Fryske Greidhynder. Vijf hengstveulens – twee van Waander 512 – verdienden een eerste premie, bij de merries werden geen oranje lintjes uitgedeeld.

Nummer één bleef één

Reitse werd op de locatie van Het Swarte Paert in Hemrik als eerste veulen geshowd en ontving met zijn luxe uitstraling en lichtvoetigheid meteen al een eerste premie. In de kampioenskeuring met nog twee andere hengstjes bleef hij de nummer één. Met veel houding in draf, en een mooi gebruik van zijn voorbeen draafde de rastypische zoon van Afke van de Pôle Ster (Uldrik 457 x Onne 376) van Pietsje Minke en Jan Douwe Annema-Hoekstra naar de overwinning.

Vijf eerste premies, drie in de kampioenskeuring

De hengstveulens in de kampioenskeuring lieten veel kwaliteit zien, zo gaf jury Corry Terpstra aan. De edele Silvester Thys E (Omer 493 x Pier 448) van Elina de Groot had een taktmatige stap en veel lossigheid in het lijf. De sterke Prins van de Lits (Tymen 503 x Haitse 425) van Albert Minkema showde een goede stap en draf. Van de 27 gekeurde hengstveulens kregen er vijf een eerste premie en 10 een tweede premie. In de kampioenskeuring konden twee eerste premie veulens niet getoond worden omdat de fokkers geen lid zijn van de fokvereniging.

Fokadvies-veulen eerste premie

Dat betrof Reitze fan Sleat (Tymen 503 x Norbert 444), het hengstveulen van Fetze Schotanus dat is ‘ontstaan’ na een Phryso fokadvies voor zijn Stermerrie Mintsje Berber. Reitze heeft droog beenwerk, liet een ruime stap zien en was in draf opwaarts, met veel balans en liet zien te kunnen schakelen. De vijfde eerste premie ging naar Peerken van der Vaart (Waander 512 x Jerke 434). Het rassige hengstveulen van Wies van der Vaart had een mooie halslengte, stapte met takt en ruimte en in draf met een mooie lossigheid in het lijf.

Bij de merrieveulens werden er geen oranje linten uitgedeeld. Van de 22 merrieveulens ontvingen er vijftien een tweede premie.

 

 

 

Vorig artikelHet KFPS is op zoek naar een Hengstenkeuringscommissielid (HKC)
Volgend artikelEnter Nynke v.d. Arebo Hoeve (Ulbrân 502) Jeugdkampioen in Hemrik