Saskia Meinema wil naar top in paradressuur: ‘Het A-kader is mijn doel’

Saskia Meinema met Karsten van de Oostwal tijdens Jumping Amsterdam in januari 2020. (Fotograaf: Marjolein van den Berg)

Op de Subtopwedstrijd in Tolbert begin september tikte dressuuramazone Saskia Meinema bijna de 70 procent aan in Grade IV met haar hengst Karsten van de Oostwal (Tjalbert 460). Deze week reist ze met de negenjarige hengst af naar Ermelo voor het NK dressuur. ‘Daar rijden we tussen de top van de pararuiters. We gaan zo goed mogelijk rijden.’

Nek- en hersenletsel na zwaar ongeval

‘Het was net geen kaderscore. Terwijl ik weet dat die score erin zit, want ik haalde hem al eens eerder’, aldus een tikkeltje kritische Meinema op haar behaalde 69,45 procent in Tolbert. De dressuuramazone uit Driezum start sinds vorig jaar in Grade IV van de aangepaste dressuursport, maar kende daarvoor al een indrukwekkende carrière in de regulier dressuursport. Samen met wijlen haar man runde Saskia Meinema ruim 30 jaar fokkerij Van de Oostwal en leidde ze al sinds de jaren 80 meerdere Friese paarden op tot Grand Prix-niveau.
In die periode bezorgde een zwaar ongeval haar echter nek- en hersenletsel. ‘Ik heb hierdoor al jaren lichamelijke klachten. Ernstige slijtage zorgt ervoor dat ik vooral in mijn rug en bekken steeds beperkter kan bewegen. Ook kan ik met mijn vingers inmiddels moeilijk iets vasthouden. Ik heb in 2017 nog meegereden in de show Faderpaard, maar ik moest vanuit mijn rolstoel op het paard. Eigenlijk was ik te paard mobieler dan ernaast.’

Parasport verkennen

Vorig jaar liet Meinema zich keuren om te kijken of ze in aanmerking zou komen voor de aangepaste sport. ‘Dat bleek zo te zijn, maar mentaal vond ik het nog best een stap. Ik heb met Karsten dan ook rustig de tijd genomen om de parasport te verkennen door af en toe een wedstrijd te starten. Eigenlijk verliep dat boven verwachting. We kwalificeerden ons zelfs voor de Witte-Van Moort-Trophy op Jumping Amsterdam.’
Meinema rijdt haar zelfgefokte hengst Karsten van de Oostwal met onder andere een aangepast zadel en aangepaste teugels. Haar linkerbeen zit met een elastiek vast in de beugel. ‘Als vierjarige heb ik Karsten beleerd, maar pas sinds drie jaar heb ik hem echt in training. Karsten is een prachtig paard met manen die links en rechts inmiddels tot aan zijn benen reiken. Het is een ontzettend lieve hengst, maar met rijden is hij goed wakker. Daar fokten we ook altijd op, een paard moet altijd willen lopen.’ Karsten komt uit merriestam 25 en uit zijn grootmoeder Sientje van de Oostwal ster pref komen nog de hengsten Wisse 408 en Alert 475.

Streng op de basis

In de reguliere sport bracht Meinema de hengst uit in de klasse Z. ‘Karsten kan geweldig sluiten en pirouettes draaien op een dubbeltje. Je zou denken dat we dan nu in de aangepaste sport in ons voordeel zijn, maar dat is niet zo.’ Wie denkt dat de paradressuur simpeler is dan de reguliere sport, komt namelijk bedrogen uit, stelt Meinema. ‘Op hoe de ruiter op zijn paard zit wordt niet gelet, iedereen heeft immers zijn eigen handicap. Maar er wordt ongelooflijk streng op de basis gelet. De jury wil een paard zien dat los en ontspannen door de baan gaat met een hele stille aanleuning. Verruimingen moeten heel perfect worden uitgevoerd en figuren komen heel precies. Dat zie je in de normale sport op hoger niveau vaak nog lang niet zo perfect. Gelukkig ben ik altijd een heel precieze ruiter geweest en daar doe ik nu mijn voordeel mee.’

Doorgroeien naar top

Meinema is blij dat haar ambitie weer helemaal terug is en ze kijkt uit naar het komende NK en de finale van de Witte-Van Moort-prijs in oktober. ‘Ik wil graag doorgroeien naar de top in de parasport. Op het NK rijden we tussen de beste pararuiters. We gaan zo goed mogelijk rijden, want een plek in het A-kader is mijn doel. En stel je voor, een Fries op dat niveau in de parasport, dat is mooie reclame toch?’


Foto’s: Marjolein van den Berg