Sierlijke Foebee ( Alwin 469) met statuur fokdagkampioen Limburg

Stermerrie Foebee D'Ambène (Alwin 496) fokdagkampioen in Limburg (Foto: Ingrid Truijens)

De vierjarige Foebee D’Ambène Ster (Alwin 469 x Sape 381) is op zondag 4 juli fokdagkampioen geworden bij fokvereniging Het Friesche paard Limburg. De reservetitel ging naar de duurzame Nelia L. Kroon AAA (Norbert 444 x Beart 411). De tweede fokdag van het seizoen was een zwoele, met veel kwaliteit en paarden uit Nederland, Duitsland en (het zeer succesvolle) Frankrijk.

Algeheel reservekampioen de negenjarige Nelia L. Kroon AAA (Norbert 444 x Beart 411). Links Ine en Sophie Leemans, rechts voorbrenger Piet Sibma. Foto: Ingrid Truijens

Net iets meer rasuitstraling

Een ‘close call’, zo omschreef jurylid Sabien Zwaga het kampioenschap van Foebee die gefokt en in eigendom is van Sabrina Yago van Earl les Frisons d’Ambéne uit het Franse Menetrol. ‘Ze laat net wat meer rasuitstraling zien dan de reservekampioen.’ De ‘kapitale en duurzame’ Nelia, gefokt en in eigendom van mevrouw Leemans-Veugen uit Maarheeze kreeg het reservelint omgehangen. Het kampioensduo werd een herhaling van de uitslag bij de vierjarige en oudere merries. Beide paarden hebben ook een uitnodiging voor de Centrale Keuring in the pocket.

Zeven Sterren

De jury, naast Sabien Zwaga keurden ook Jan Hellinx, Dik Brummel, Wil Thijssen en Popke van der Meulen, zag echter ook veel kwaliteit bij de jongere merries voorbij komen. Bij de driejarigen kregen er vier merries een Ster, waarvan twee met een eerste premie. ‘Driejarigen die opvallend goed stappen’, vatte Sabien Zwaga samen. Een 9 voor de stap kreeg Hadewich fan H.M.V. Ster (Alwin 469 x Beart 411), die reservekampioen werd en dat betekende een dubbelslag voor de Franse Earl des Frisons d’Ambéne, de eigenaren van de door Henny Vloedgraven gefokte Hadewich. Het kampioenschap was voor de merrie die iets sterker was in de bovenlijn en fraai op eigen benen liep in draf: Gaia S. van de Sprong Ster (Meinte 490 x Brend 413), gefokt door Anita van Kempen en in eigendom van dochter Elle. ‘Elke pas is raak’, complimenteerde Sabien Zwaga.

Dame en Dycke ook Ster met een eerste premie

Nog twee merries kregen een oranje lint: de vierjarige elegante veulenboekmerrie Dame D. van de Sprong (Epke 474 x Andries 415). Met een actieve stap en opwaartse draf zorgde ze voor de tweede Ster eerste premie voor de familie Van Kempen. Bovendien maakte de vierjarige stamboekmerrie Dycke fan ‘t Lakerveld Ster (Meinte 490 x Tjalf 443) opvallende promotie naar een Ster met een eerste premie. De door Kees Vermeer gefokte Dycke – die in eigendom is van succesvol inzender Sabrina Yago van Earl des Frisons d’Ambéne – waardeert zich op in beweging. Ze combineert een vlotte, vlijtige stap met schakelend vermogen in de draf.

Jeugkampioen van Limburg: Menthe R.S. fan Top en Twel (Teun 505 x Haitse 425) met eigenaren Stan Derksen en Demi van Nuys (Foto: Ingrid Truijens)

Enter Menthe is jeugdkampioen

De titel van het beste hengstveulen én het veulenkampioenschap ging naar Quinn fan Preiss (Waander 512 x Jehannes 484) van Thomas Preiss uit Duitsland. Het jeugdkampioenschap ging naar de jeugdige Menthe R.S. fan Top en Twel (Teun 505 x Haitse 425) met ‘het prachtige koppie’, beschreef de jury. Menthe is gefokt door de familie Schraa/Wynia uit Oppenhuizen en in eigendom van SD Stables, Stan Derksen en Demi van Nuys uit Mierlo.

 

Vorig artikelFokdag Het Fries Paard Limburg – 4 juli
Volgend artikelEén-twee-drietje bij FK: William, Jehannes 484 en Weri