Simone van Gassen-Boon: “Rinske heeft mij vertrouwen gegeven om er vol voor te gaan”

© AJ pictures

Simone van Gassen-Boon kocht Rinske W (Wobke 403 x Tetse 394) om haar verloren vertrouwen in de paarden weer terug te krijgen. Ondanks dat de koop van de merrie niet de meest doordachte beslissing was, vullen de amazone en het zwarte paard elkaar tot in de puntjes aan. Ondertussen zijn ze samen zo gegroeid dat niet alleen het vertrouwen terug is, maar dat ook de sportgerichte doelen steeds meer uitgebreid worden.

Voordat Van Gassen-Boon Rinske kocht, had ze een Friese merrie waarmee het niet klikte. “We waren niet echt de juiste match, omdat ze best wel sensibel was en ik zelf na een slechte bevalling heel bang en gespannen was tijdens het rijden”, legt ze uit. “We konden elkaar niet het vertrouwen geven dat we beide nodig hadden. Ze bloeide helemaal op als ze gereden werd door een zekere ruiter, terwijl we niet gelukkig werden als we samen reden. Hierom heb ik besloten om haar te verkopen aan iemand die beter bij haar past”.

Onervaren

© Carlijn Goossen

De amazone besloot om opzoek te gaan naar een paard dat haar het vertrouwen weer terug kon geven. “Natuurlijk ging ik weer bewust opzoek naar een Fries, omdat dat al vanaf jongs af aan mijn droom is geweest. Het zijn supermooie paarden, ze zijn sierlijk en hebben daarnaast ook nog eens een superkarakter”, vervolgt ze. Via een advertentie kwam ze terecht bij Rinske. “Gelijk toen ik opstapte voelde het goed, ondanks dat ik heel gespannen was wist ik dat ze niks geks zou gaan doen”.

Er waren nog twintig andere geïnteresseerden in de zwarte merrie, dus Van Gassen-Boon besloot dezelfde dag nog om de koop door te laten gaan. “Ik heb een gokje genomen en ik zag wel waar het schip zou stranden, daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Samen met Rinske heb ik dingen durven ondernemen waarvan ik nooit had gedacht dat ik het kon. Zelf was ze, toen ik haar kocht, ook onervaren en was ze heel onbespierd. Maar stapje voor stapje hebben we elkaar het vertrouwen gegeven om door te gaan en zijn we heel erg gegroeid”.

Overwinning


© Caroline de Witte

Nadat de basis onder het zadel goed bevestigd was, maakte de combinatie hun B-debuut. “Inmiddels zijn we online aan het rijden op L-niveau, wat superleuk is omdat we echt zichtbaar sprongen maken. Momenteel zijn we fanatiek aan het oefenen met wijken, omdat Rinske het nog moeilijk vindt om haar achterhand goed te gebruiken. Ook zijn we bezig met het doseren van de galop, zodat ze iets beter gaat verzamelen, en gaan we ons richten op schouderbinnenwaarts zodat we ons niveau omhoog kunnen halen”.

De amazone kijkt positief terug op de afgelopen jaren. “Ik durfde niks meer, als er maar iets bewoog langs de bak schrok ik enorm. Elke keer als we weer een stapje zette, zoals ons eerste buitenritje, voelde als een mega-overwinning. Het was een feest om te durven genieten, de spanning los te laten en om niet meer bang te zijn,” vervolgt ze enthousiast. “Ik denk dat ik altijd wel een beetje spanning zal blijven houden, want het ‘jong en onbezonnen’ is er wel een beetje af.  Maar vergeleken met een aantal jaar geleden ben ik enorm gegroeid. Rinske heeft mij vertrouwen gegeven om er vol voor te gaan, in plaats van de rem erop te houden omdat ik bang ben”.

Droom

Nu het vertrouwen zo sterk is hoopt de amazone de reguliere wedstrijden binnenkort ook weer op te kunnen pakken. “Mijn eerste doel was het B, wat uiteindelijk uitmondde in het L. Nu dit gelukt is hoop ik ooit het Z te bereiken, dat zou toch echt wel een droom zijn. Naast mijn persoonlijke doelen om nog meer vertrouwen te krijgen lijkt het mij geweldig om nog een keer bij Judith Pietersen te mogen trainen en wil ik via Instagram bewijzen dat Friese paarden makkelijk mee kunnen lopen in de sport”.

Bron: Hoefslag

Foto’s: Caroline de Witte/ Carlijn Goossen