Sjouke de B (Menne 496) en Rianne fan Melman (Jurre 495) beste veulens van fokdag Noord- en Zuid-Holland

Beste merrieveulen en reserve jeugdkampioen Rianne fan Melman (Jurre 495) met Jan Melman, zoon Wesley Melman en een aantal medewerkers van Stal Melman. (Foto: Ingrid Truijens).

De hoogbenige Sjouke de B (Menne 496 x  Mintse 384) van de familie De Boer werd zaterdag 7 augustus gehuldigd als beste hengstveulen van Noord- en Zuid-Holland op de fokdag in Middenbeemster. De titel beste merrieveulen ging naar Rianne fan Melman (Jurre 495 x Wolfert 467) van Jan Melman.

Goed bezette veulenrubrieken

De veulenrubrieken waren heel goed bezet. Bij de hengstveulens werden in totaal vijf eerste premies uitgedeeld, vier hengstveulens werden uitgenodigd voor de kampioenskeuring. Sjouke de B. nam het in de kampioensring op tegen Ruerd van Lapinenburg (Tiede 501 x Jehannes 484) van John en Jan Boot, die een opvallend mooi front combineerde met een goede bouw en een taktvaste stap, de langgelijnde en ruim dravende Roman fan Melman (Jurre 495 x Jehannes 484) van Jan Melman en de piepjonge, maar zeer dappere Salvador van de Benninger (Tjebbe 500 x Bikkel 470) van C.A. de Boer.

Veel zelfhouding

Jolanda Slootjes voorzitter van jury omschreef beste hengstveulen Sjouke de B. als een hengstveulen ‘met een mooi type, die met veel zelfhouding door de baan gaat en in beweging veel takt en lossigheid laat zien’.

Beste hengstveulen Sjouke de B. (Menne 496) met fokkers familie De Boer en voorzitter John Boot (Foto: Ingrid Truijens)

Zes eerste premies

Bij de merrieveulens vielen er in totaal zes eerste premies waarvan er vier aanwezig waren voor de kampioenskeuring. John Boot had verschillende petten op bij de fokdag: die van de voorzitter van de fokvereniging, speaker en van fokker, samen met vader Jan, van zowel een eerste premie hengstveulen als een eerste premie merrieveulen. Dat merrieveulen is Rimke Roaitske van Lapinenburg (Tjebbe 500), een dochter van Tsarina fan Lutke Peinjum Model Prestatie AA (Andries 415). Tsarina werd op de fokdag Preferent verklaard nadat haar driejarige dochter Gravin van Lapinenburg (Jehannes 484) met een tweede premie het Sterpredicaat bemachtigde.

Rianne beste merrieveulen

Willem Lokhorst had twee ijzers in het vuur: de complete Sylke van de Meikade (Tiede 501 x Wimer 461) en Rosa van de Meikade (Tiede 501 x  Pier 448) die opviel door haar fijne beenwerk. De titel beste merrieveulen ging echter naar de moderne, langgelijnde Rianne fan Melman (Jurre 495 x Wolfert 467) van Jan Melman.

Vorig artikelModerne Fokelien T.J. (Mewes 438) fokdagkampioen Duitse Meindershagen.
Volgend artikelUitstekend stappende Gia vom Goldseehof (Markus 491) fokdagkampioen Noord- en Zuid-Holland