Subtop: Droomdebuut voor Matthys 504

Corina Conradi reed de Friese hengst Matthys 504 (v. Norbert 444) naar een eerste (64,21%) en tweede (63,71%) plaats in de ZZ-Zwaar rubriek in Asperen. Anderhalf jaar geleden startte ze de hengst voor het laatst in de Z1. Matthys heette toen nog Milan. Afgelopen zomer werd hij goedgekeurd en veranderde zijn naam in Matthys 504.

Rustig doorgetraind

“Het was dus nogal een tijd geleden dat hij mee was geweest op concours en afgelopen zomer heeft Matthys eigenlijk alleen maar gedekt. Het was toch wel even spannend hoe hij zou reageren op ander terrein, maar hij deed het fantastisch. Ik rijd hem al vanaf zijn derde en hij toont van jongs af aan al veel aanleg voor het zwaardere werk”, vertelt een trotse amazone.

“We wilde heel graag dat hij ook het sportpredicaat zou krijgen en dat is voor een Fries Z1+5. Op het moment dat hij dat behaalde zijn we even gestopt met de sport, omdat hij het verrichtingsonderzoek in zou gaan. Maar we hebben hem rustig doorgetraind en hij pakte het zo makkelijk weer op dat ik het wel aandurfde om ZZ-Zwaar te starten.”

Bijzonder gevoel

Matthys 504 is in eigendom van Hengstenhouderij Van Manen, maar Conradi rijdt de hengst. Conradi heeft samen veel meegemaakt, maar wat er het afgelopen jaar gebeurde was toch bijzonder. “De goedkeuring was zó enorm gaaf. Als een paard op latere leeftijd wordt goedgekeurd en jij hebt hem voor die tijd al mogen trainen en rijden dan geeft dat al een gigantisch gevoel. Het is voor de eigenaren dan ook fijn dat ze die bevestiging krijgen.”

“Hij ging er vol voor”

“Maar ook gisteren, tijdens zijn debuut in het ZZ-Zwaar zie je dat het een speciaal paard is. Hij ging er vol voor en was zo bij de les na een lange tijd niet starten en heel druk dekseizoen. Hij is altijd blij, vrolijk en wil altijd gaan. Het is echt een plezier om met hem te werken. Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat hij met tegenzin aan het werk ging of dat ik hem moest aanmoedigen. Het is echt een paard met een gouden randje, als ik het zo mag zeggen”, aldus Conradi.

Zoveel talent

Voorheen heeft Conradi al wat paarden op Lichte Tour niveau gereden, maar die paarden moest ze altijd weer laten gaan omdat ze verkocht werden of terug naar de eigenaar gingen. Maar Matthys 504 toont nu zoveel talent voor het hogere werk dat ik toch hoop dat ik verder met hem mag. Vooralsnog krijg ik alle kansen en ik hoop dat dat in de toekomst ook zijn vruchten gaat afwerpen.”

Tekst: Elaine Duurham

Foto: Matthys 504 op de HK2019 (door Remco Veurink)