Sven en Sofie schitteren op tuigwedstrijd Tolbert

Sven-B. (Wimer 461) met Sofi Vaisanen (Foto: Johanna Faber)

 Het heeft even geduurd, maar eindelijk konden de tuigpaardrijders de Friese tuigtoppers weer voor de wagen spannen voor een wedstrijd. Een onderlinge, dat dan weer wel, maar de ambiance was perfect bij de HJC manege in Tolbert. Sven B. (Wimer 461) met Sofi Vaïsanen als rijdster wist zowel de limietklasse alsook de damesklasse te winnen.

Verheven Sven B.

De hoog in front lopende Sven B. showde zich heel krachtig, met een heel mooi voorbeengebruik en kwam achter heel sterk mee. De imponerende verschijning kreeg in de limietklasse vooral geduchte tegenstand van de eveneens sterk gaande Ulbe 506 (Anders 451) met Sybren Minkema in de showwagen. In de damesklasse was het Berber van der Veer met Rinse P.J. (Thorben 466) die met hele ruime passen en ook een goed front een gooi deed naar de winst. Toch was ook hier Sven B. een tikkeltje verhevener en vaster.

Aan elkaar gewaagd

De ereklasse was er eentje om van te smullen. De kwaliteit was zo ontzettend hoog met een hele sterke kopgroep. Eise 489 (Maurits 437) met Jelmer Chardon kwam al enorm sterk binnen met ruime gangen en bijzonder veel krachtige passen. Maar ook Nane 492 (Wimer 461) met Sybren Minkema had er zin in en liet met name in het voorbeengebruik veel schoudervrijheid zien. Toen tijdens de voorlopige klassering Eise 489 niet werd omgeroepen door de speaker waren er even de nodige verbaasde gezichten. Maar al snel werd duidelijk dat een voorlopige vierde plaats de hengst toekwam. ‘Tijdens het overrijden werd Eise 489 steeds beter, met een heel goed front en goede passen. Hij waardeerde zich daar echt op’, zo zei de jury en plaatste hem nog voor Nane 492 in het eindklassement. ‘Nane 492 was ook echt heel goed met een heel fraai voorbeengebruik. In het achterbeengebruik vonden wij hem net een tikkeltje minder’, zo liet de jury weten.

Eise 489 (Maurits 437) met Jelmer-Chardon (Foto: Johanna Faber)

Tweespannen voor Melle en Zafirah

Met zes tweespannen in de baan werd heel goed strijd geleverd tussen de rijders. Het was echter ook duidelijk te zien dat er geen wedstrijdritme in de spannen zat en dat er hier en daar nog wat ongelijkheid te constateren was. Echter niet bij Melle van de Lits (Wimer 461) en Zafirah van de Lits (Hessel 480) van Albert Minkema. De twee trokken mooi samen op en pakten de winst in de rubriek die door de jury zonder overkamping werd beslist.

 

 

Vorig artikelSierlijke Nanne fan Wettersicht (Tymen 503) veulenkampioen
Volgend artikelLivestream keuring Ternat België – 23 augustus