Up (Jurre 495) en Uwke (Menne 496) kampioen veulens Fokdag Tolbert

Tijdens de ingehaalde veulenkeuring van de fokdag van fokvereniging Groningen-Drenthe Combinatie op woensdag 17 augustus zijn Up S.R. (Jurre 495 x Tsjalle 454) en Uwke van Zuudbarge (Menne 496 x Onne 376) uitgeroepen tot kampioen hengst- en merrieveulen.

Veel balans

Was het zaterdag nog zo warm dat werd besloten om de veulens thuis te laten, gistermiddag was het weer heel anders; de regen kwam af en toe met bakken uit de hemel. Dit deerde zowel de veulens als de voorbrengers geenszins: ‘het was een goed georganiseerde avond met een fijne keuringsbaan voor de veulens, rustig en mooi afgebakend’, legt jurylid Annemieke Elsinga uit. Bij de hengstveulens was er één eerste premie, waardoor de keuze voor de kampioen niet moeilijk was. ‘Up S.R. is een evenredig gebouwd veulen met een positieve kruisligging die met veel oprichting en balans door de baan draafde’, aldus Annemieke.

Stevige concurrentie

Bij de merrieveulens was de strijd om het kampioenschap iets spannender. Vier merrieveulens kregen in totaal een eerste premie, waarbij Tjitske van de Braamberg (Menne 496) opviel vanwege haar goede bouw en Vanya J (Alwin 469) een sterke draf liet zien. Toch ging het kampioenschap tussen Tûke Dame VDW (Waander 512) en Uwke van de Zuudbarge (Menne 496). ‘Beiden zijn hele complete veulens, waarbij uiteindelijk de beweging de doorslag heeft gegeven’, vertelt Annemieke. ‘Uwke stapte en draafde zeer krachtig waarbij ze veel lossigheid en lichaamsgebruik liet zien. Ze had een geduchte concurrente aan Tûke Dame die qua rastype en bouw positief opviel.’

In totaal werden er vijf hengstveulens en vijftien merrieveulens gekeurd, klik hieronder voor de uitslagen.

Uitslag Veulenkeuring Groningen Drenthe Combinatie

Vorig artikelFokdag in Ternat met dressuurshow Patricia Mannaerts en Friezencarrousel Phaidra
Volgend artikelFemmy de Jong: ‘Als kleine fokkers genieten we van alles wat we met Veroniek beleven’