Veterinair keuren bij de tweede bezichtiging; wat keuren ze eigenlijk?

© DigiShotsStethoscoop © DigiShots

Het werd meerdere malen door Piet Bergsma, de voorzitter van de Hengstenkeuringscommissie genoemd tijdens de tweede bezichtiging in Harich afgelopen weekend; de veterinaire keuring. Wanneer de jonge hengsten doorverwezen werden naar de voorrijdagen, moest er eerst nog wel een bezoekje worden gebracht aan de aanwezige dierenarts voor de veterinaire keuring.

Klinische keuring

De desbetreffende dierenarts is Astrid Bos, in het dagelijks leven werkzaam bij Dierenkliniek Emmeloord. Al zo’n acht jaar keurt zij bij het KFPS de hengsten na de tweede bezichtiging, bij aanlevering van het Centraal Onderzoek en wanneer er tussentijds een hengst wordt in- of uitgecheckt bij het Centraal Onderzoek. Ook bij de voorrijdagen en de tussentijdse beoordelingen is ze aanwezig. Maar wat wordt er dan precies gekeurd na de tweede bezichtiging? ‘In principe doen we een klinische keuring’, vertelt Astrid. ‘We checken het hart en de longen, de ogen en de mond van het paard en het beenwerk en de rug. Daarnaast wordt het paard in stap en draf gekeurd op een volte en rechte lijn.’ Dit wordt gedaan op een harde ondergrond, en niet op zand zoals in de keuringsbaan, zodat zelfs de kleinste afwijkingen in beweging te herkennen zijn. Daarnaast controleert een hoefsmid de hoeven en zolen van de hengsten.

Dopingcontrole

Tijdens de eerste bezichtiging is vorig jaar overigens ook nog een veterinaire check geweest, inclusief een dopingcontrole. Steekproefsgewijs is er bloed van een aantal hengsten onderzocht op verboden middelen. De heren waren allemaal keurig schoon.

Vorig artikelMok behandelen met bloedzuigers
Volgend artikelBlog Ester: daar is ie dan … het zesspan!