Veulen op komst: hoe bereid je de bevalling voor?

Op social media zien we al berichten voorbij komen van de eerste veulens die dit jaar geboren zijn. Januari-begin februari is vroeg, de grote geboortegolf moet nog komen. Een goed moment om eens uit de doeken te doen hoe je je als eigenaar van een hoogdrachtige merrie op de geboorte van het veulen voorbereidt.

Fitte merrie

Een voorspoedige dracht begint met een fitte merrie. Met een goede fysieke conditie kan de merrie het veulenen beter aan. Tot ver in de dracht kan de merrie worden gebruikt voor sport of recreatie. Pas als de groeiende buik in de weg gaat zitten, en de merrie tekenen geeft intensieve beweging niet meer prettig te vinden, is het tijd de merrie rust te gunnen in de wei.

Inenten

Het is verstandig de merrie in de weken voor de geboorte van het veulen te laten inenten tegen influenza en tetanus.

Naar de veulenbox…

Als de merrie in een stal zal veulenen, zal ze daar ruim van tevoren naar toe moeten verhuizen. Dan kan de merrie antilichamen aanmaken tegen de in de stal aanwezige ziektekiemen. Deze antistoffen worden via de biest doorgegeven aan het veulen waardoor het veulen ook beschermd is. Het zal haar ook een stuk rust geven als ze in een omgeving veulent die ze al kent.

… of bevallen in de wei

Een merrie kan ook prima haar veulen in de wei krijgen. Zet in dat geval wel een klein stukje van de wei af om de merrie ook ’s nachts gemakkelijk te kunnen controleren.

Bijvoeren

Om de merrie van voldoende vitaminen en mineralen te voorzien, kan ze worden bijgevoerd met een basisbrok. Uiteraard blijft een goede kwaliteit ruwvoer de belangrijkste voedingsbron. Als de melkgift goed op gang komt en er nog onvoldoende gras beschikbaar is, is het raadzaam de merrie bij te voeren met speciale merriebrok.

Checklist voor de geboorte

• Twee weken voor de geboorte de merrie ontwormen
• De hoefijzers van de merrie afhalen
• Dichtgezette merries enkele weken voor de uitgetelde datum laten openknippen
• In de laatste maand van de dracht enten tegen influenza en tetanus
• Tijdig laten wennen in de kraamstal
• Voldoende licht in de kraamstal
• Stroeve, schone en ruime bodembedekking in de kraamstal
• Installeren van een adequaat bewakingssysteem (met geluid)
• Zorgen voor een voorraad kunstbiest