Veulen verlost van te korte buigpees

Bij te korte buigpezen, raken de hielen van de voet de grond niet.

Dit voorjaar werd dierenarts Matthijs van Waart gebeld door een eigenaar van een pas geboren veulen dat niet goed op de benen kon staan. Eenmaal aangekomen op het adres, zag Matthijs dat het veulen op de teen of zelfs erover heen stond: ‘Dat is uiteraard een probleem. Niet alleen vanwege de beenstand, maar ook omdat het hierdoor voor het veulen moeilijker was om bij de merrie te drinken’.

Plan van aanpak

‘Bij het maken van een plan van aanpak voor een beenstandprobleem zijn er een aantal zaken om te overwegen,’legt Matthijs uit, ’Het is eerst belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak van de beenstandafwijking is. Vervolgens ga ik met de eigenaar bespreken welke opties er zijn om de afwijking te corrigeren, eventueel in samenwerking met de hoefsmid.’ Enkele belangrijke oorzaken van beenstandproblemen kunnen zijn een scheve groei van het bot, een scheve belasting waardoor een recht been scheef groeit en meerdere gradaties van een te strakke buigpees die er voor zorgt dat het veulen de voet niet kan strekken.

Te korte buigpees

In het geval van een te korte buigpees zijn er meerdere gradaties mogelijk, hetgeen uiteraard van invloed is op het plan van aanpak. Als het veulen de voet niet meer kan belasten dan is een spalk vaak de enige manier om de beenstand te forceren richting een normale stand. Als het veulen namelijk overkoot blijft gaan dan wordt de pees niet opgerekt en blijft het probleem in stand. Zolang het veulen de voet nog belast is het een optie om een speciaal infuus te geven. Dit infuus kan ook gecombineerd worden met een spalk. In dit infuus zit een stof opgelost die het oprekken en verslappen van de pezen stimuleert.

Infuus

Matthijs van Waart constateerde dat het veulen de teen nog net belastte: ‘Vanwege de pittige geboorte van dit grote veulen hebben we gewacht tot het diertje goed aangesterkt was om op een leeftijd van enkele dagen een infuus te geven om de pezen te helpen op te rekken. Belangrijk is om het veulen op een harde vlakke ondergrond te laten lopen zodat het veulen na het krijgen van dit infuus de pezen zelf helpt op te rekken. Elke patiënt reageert anders op deze therapie, maar gelukkig kunnen we zeggen dat dit sterke veulen extreem goed reageerde. Van tevoren was de inschatting dat we deze behandeling wellicht twee à drie keer moesten herhalen. Maar na één behandeling was het herstel zo goed dat dit veulen al snel fier door de wei liep!’

Het veulen twee dagen nadat het infuus met een stof om de pezen op te rekken en te verslappen werd gegeven.

Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Matthijs van Waart in Phryso september

 

 

 

Vorig artikelDiederik en Crystal vallen op bij Alrako KFPS selectiewedstrijd Boazum
Volgend artikelBoet 516, Yme Ids, Daan en Tabasco maximale punten bij Alrako KFPS selectiewedstrijd Bavel