Vier eerste premies op veulenkeuring Stal Chardon

Rjimkje fan Waddenlust (Eise 489 x Andries 415) Foto: Johanna Faber

Juryleden Corrie Terpstra, Popke van der Meulen en Anouk Holleman konden op de veulenkeuring bij Stal Chardon vier oranje rozetten uitreiken. Drie bij de hengstveulens en eentje bij de merrieveulen. Juist dit merrieveulen was met name in draf de meest opvallende van de dag.

Fiere houding Rjimkje

Deze Rjimkje fan Waddenlust (Eise 489 x Andries 415) van Y. en F. Steegstra uit Marrum showde zich bijzonder sterk in draf met een heel mooi voorbeengebruik, heel veel souplesse en een fiere houding. Rjimkje, geboren op 25 juni uit Stermerrie Nynke heeft verder een edel hoofd, is langgelijnd en voldoende halslengte. In haar rug mocht ze ietsje strakker. Ze heeft heel fijn beenwerk en in stap mist ze ietsje ruimte.

Qwin (Arent 515 x Aarnold 471) Foto: Johanna Faber

Drie hengstveulens eerste premie

Qwin (Arent 515 x Aarnold 471) was het eerste hengstveulen met een oranje lintje. Fokker Jehannes van de Brug uit Hennaard fokte dit veulen uit Stermerrie Tine (Aarnold 471 x Arjen 417). Ook Qwin is langgelijnd, heeft een mooie voorbeenlengte, sterke bovenlijn en lang kruis. Hij stapt ruim en voldoende tactmatig. In draf waardeerde hij zich op en liet een mooie houding zien, met ruimte en goed schakelend vermogen. Het hengstveulen is inmiddels aangekocht door Stal Chardon.
Vervolgens wist ook Sietse.K (Haitse 425 x Alke 468) uit de stamboekmerrie Valentina L. een eerste premie te bemachtigen. Sietse.K bezit voldoende rasuitstraling, voldoende halslengte en ook een voldoende aangesloten bovenlijn. In draf liet hij veel veer en lossigheid zien. Sietse.K is gefokt en in eigendom van Henk Keizer en Yvonne Vermue uit Noordbroek.

Poppe twix VDH (Tsjalle 454 x Felle 422) Foto: Johanna Faber

Opwaarderen in draf

De vierde oranje rozet ging naar Poppe twix VDH (Tsjalle 454 x Felle 422) van B.D. van der Haar uit Terwolde. Dit goed ontwikkelde veulen is sterk gebouwd met een iets verticale hals een goede kruisligging. Zijn stap is kort maar voldoende tactmatig. In draf waardeerde hij zich op en showde hij zich met veel ruimte en buiging in het achterbeen. Hij toonde in draf een goede techniek.

Sietse.K (Haitse 425 x Alke 468) Foto: Johanna Faber

Alle veulens een premie

Alle gekeurde veulens waren premiewaardig. Er werden 25 hengstveulens gekeurd. Drie met een eerste premie, zeventien met een tweede premie en vijf kregen een derde premie.
Vervolgens kregen de juryleden zestien merrieveulens te keuren waarvan alleen Rjimkje fan Waddenlust een eerste premie kreeg. Acht merrieveulens kregen een tweede premie en zeven kregen een derde.

Vorig artikelWilma’s vlog: voor het eerst à la flèche!
Volgend artikel‘Izaak op een postzegel, dat is toch super cool?!’ *VIDEO*