Willemien Vries: ‘Bewust gekozen voor Fries Tynke in Grand Prix-project’

Binnen het Gronings/Drentse Grand Prixproject dat deze week van start gaat, zijn drie van de zes geselecteerden combinaties met Friese paarden. Waaronder dressuuramazone Willemien Vries uit Nieuwolda met Tynke fan Ramonahiem (Jasper 366 x Fridse 423). ‘Het project is een geweldige kans voor Tynke en voor mij om ons samen verder te ontwikkelen.’

Subtopamazone Willemien Vries (35) runt ‘Stal Vries Nieuwolda’ in het gelijknamige dorp in Groningen. Een bedrijf dat ze samen met haar ouders en man zelf opbouwde tot de pension-, trainings- en handelsstal met 45 paarden die het nu is. Naast de dagelijkse werkzaamheden richt Vries zich op het trainen van paarden voor eigenaren en het geven van dressuurlessen en aquatraining. Daarnaast is Vries mede-eigenaresse van online ruitersportzaak SVN Shop.

Wie niet waagt

Vries besloot zich deze winter vrijwel direct op te geven voor de voorselectie van het project ‘Op weg naar Grand Prix bov’n Grunn’. ‘Wie niet waagt wie niet wint he? Het is een mooi initiatief en het leek me een geweldige kans om me nog verder te ontwikkelen als amazone. Voor de voorselectie moest ik een video opsturen van mijn training met Tynke en een uitgebreide motivatie. In januari mochten de uitgekozen combinaties voorrijden. Ik vind het een hele eer dat ik uiteindelijk ben opgenomen in de selectie.’

Keus voor Tynke

Vries rijdt zelf dressuurpaarden tot en met Lichte Tour-niveau. Waar ze normaal gesproken voornamelijk KWPN-ers rijdt, koos de amazone voor het Grand Prix-project bewust voor haar Friese merrie Tynke fan Ramonahiem. ‘Tynke kocht ik vorig jaar als zesjarige merrie. Ze was alleen zadelmak en de intentie was om haar even door te rijden en daarna te verkopen. Maar ik werd zó verrast door haar geweldige werkwilligheid en looplust. Binnen een jaar ging ze van niets naar de klasse Z.’

Zwak voor Friezen

De dressuuramazone bekent dat ze altijd wel een lichte zwak had voor Friese paarden. ‘Vroeger reed ik op een andere stal ook vaak Friezen. En toen we vorig jaar met onze winkel SVN shop en Horse Boutique op de hengstenkeuring stonden en de Friesian Proms zagen, ja toen stond ik ook weer als een paardenmeisje langs de kant te zwijmelen haha. Kort daarna kwam per toeval Tynke dus op mijn pad. Het moest zo zijn denk ik.’ Volgens Vries verdient de merrie, uit de Tekla-stam, gefokt door B. vd Meulen, het om in dit project mee te doen. ‘Hoe moeilijker het wordt, hoe heter en werkwilliger Tynke wordt. Bovendien heeft ze een hele sterke draf en loopt ze de oefeningen met veel gemak door. Ik doe trouwens ook Working Equitation met haar. Dat is heel erg leuk en gezond als afwisseling in de training.’

Perfectionisme

Deze week begint de eerste les binnen het tweejarige Grand Prix-project. ‘Ik verwacht rijtechnisch natuurlijk veel te leren, ik heb al gemerkt dat Seth Boschman een fijne manier van lesgeven heeft. Maar ook een goede wedstrijdvoorbereiding en het mentale aspect van wedstrijden komt aan bod. Ik heb ook al een trainingsplan moeten opstellen. Allemaal zaken waar ik tot nu toe nog niet zo mee bezig was. Het is dat stukje perfectionisme waarin ik nu begeleid ga worden. Ik kijk ernaar uit.’ Ook vanwege corona is Vries extra blij met het project. ‘Hopelijk kunnen we allemaal weer snel op concours. Maar ik heb met Tynke nu al iets heel moois om naartoe te trainen.’