Wortels voeren, goed idee?

De meeste paarden zijn dol op een paar wortels (ook wel: winterpeen) in de voerbak. In deze periode worden dan ook vaak wat wortels bijgevoerd.

Er zijn wel wat zaken waar je op moet letten als je wortels geeft.

1. Schoonmaken

Pas op met zand op de wortelen. Veel zand op de wortelen kan zorgen voor zandophoping in de darmen, met mogelijk zandkoliek als gevolg. Je hoeft ze echt niet heel precies schoon te schrapen, maar het ergste zand moet er af.

2. Let op rotte wortelen

Wortelen zijn niet zo lang houdbaar. Gewassen wortelen zullen na een week of twee gaan schimmelen of rotten. Bedorven wortelen bevatten een hoog kaliumgehalte, wat diarree of maag-darmstoornissen bij paarden kan veroorzaken. Bewaar ze in elk geval in een droge, koele en vorstvrije ruimte, en níet in een plastic zak.

3. Voer hele wortels

Paarden met een goed gebit zijn prima in staat om de wortels af te bijten. Voer ze dus in zijn geheel; kleine stukjes wortel kunnen slokdarmverstopping veroorzaken.

4. Snijd het groen en het topje eraf

Wortels kunnen het beste gevoerd worden zonder de top en de groene wortels, omdat daar de wortels het eerst gaan rotten.

5. Géén ruwvoer-vervanger

Wortels bevatten weinig vezels en voedingswaarde, dus zie het als een extra’tje en niet als vervanging van ruwvoer of krachtvoer.

6. Niet té veel

Voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid is het voeren van wortels niet aan te raden. In deze situatie moeten extraatjes zoals wortels, appels, brood etc. vermeden worden.

Ondanks dat wortels in percentages niet zoveel suikers bevat, voer je al snel een paar kilo, waar een gevoelig paard toch op kan reageren. Voorkomen is beter dan genezen.

Bron: Voervergelijk

Foto: Istockphoto

Vorig artikelTineke de Haan: ‘Is het Friese paard net zo vruchtbaar als andere paardenrassen?’
Volgend artikelEerste selectiewedstrijd Friesian Talent Cup: Albertje fan de Munnikeleane (Fonger 478) haalt hoogste score