Yfke J. (Alwin 469) en Fjildblom fan ‘e Tsjonger (Epke 474) steken ver boven gemiddelde uit

Beide Voorlopig Kroonmerries: links Yfke J. Ster (Alwin 469) en rechts Fjildblom fan 'e Tsjonger Ster (Epke 474) Foto: Johanna Faber

Vorig jaar op de keuring in Harich zonder premie naar huis gaan en dit jaar naar een eerste premie en Voorlopig Kroon draven: Yfke J. (Alwin 469 x Ielke 382) van S. Jonker deed het op de locatiekeuring bij Dekstation Gaasterland. De imposante, 1.69 grote, Yfke heeft een prachtig front, stapt taktvast en gaf in draf een flitsende presentatie. Jury Sabien Zwaga kwam superlatieven tekort: ‘Wat mooi dat wij aan het eind van het seizoen nog zulke paarden aangeboden krijgen om te keuren’.

Boven gemiddelde

De driejarige Fjildblom fan ‘e Tsjonger (Epke 474 x Ielke 382) van Jelly Veltman mocht zich met een eerste premie ook opmaken voor een tweede ronde. Fjildblom heeft een edel hoofd en is sterk gebouwd. Ze stapt uitstekend, fijn door het lijf, en toont in draf balans en schakelend vermogen. ‘Deze merrie steekt ver boven het gemiddelde uit,’ aldus Sabien Zwaga. Ook Fjildblom is nu een Voorlopig Kroon merrie.

Beroemde Elbrich

Tweede premies waren er voor de driejarigen Freule fan Johanneke (Fonger 478 x Ritse 322) van Peter Kamminga en gefokt door W.K. Holwerda-Faber en Emma Tessa (Maurits 437 x Wisse 408) van Jan van ’t Ende. Beide merries zijn verre familie want zowel Emma Tessa als Fonger 478, de vader van Freule fan Johanneke, stammen uit de nafok van de beroemde Elbrich Model Preferent Prestatie (Oege 267) uit de lijn van Jan van ’t Ende uit Wezep.

Sterruin

De vijfjarige ruin Wietse Elvira (Pier 448) van Siebrand Haagsma werd Ster met een tweede premie. Hij is de vierde sternakomeling van Sara fan Breuningswyk Ster Prestatie (Folkert 353) die daardoor nu Preferent is.