Yme Ids uitschieter op eerste selectie Pavo Fryso Bokaal

Yme Ids (Hessel 480) met Susan Bouwman. (Foto: Ingrid Truijens)

De vierjarige Sterhengst Yme Ids (Hessel 480 x Heinse 354) wist onder het zadel van Susan Bouwman veel indruk te maken op de juryleden van de Pavo Fryso Bokaal voorselectie in Kootwijk, zaterdag 13 juli. Met 82 punten was hij de uitschieter van de dag. Samen met veertien andere paarden mag Yme Ids zich gaan opmaken voor de halve finale in september in Drachten.

Ellen van Gastel is dit jaar actief als jurylid op alle voorselecties. In Kootwijk werd ze zaterdag bijgestaan door Herman Wientjes. ‘Het was voor ons een geslaagde eerste voorselectie, waarbij Herman en ik goed op één lijn zaten’, aldus Ellen van Gastel. Ze kregen 26 combinaties te beoordelen, waarvan er vijftien 65 punten of meer en minimaal een 6 op de basisgangen kregen en dus gekwalificeerd zijn voor de halve finale.

Waanzinnig en talentvol paard

Over de beste vierjarige Yme Ids waren de juryleden het snel eens. Herman Wientjes: ‘Een waanzinnig fijn paard, met veel aanleg, een goed model en voor een vierjarige al bijzonder veel balans.’ Ellen vult aan: ‘Een heel talentvol paard met veel potentie voor het hogere werk. De draf is krachtig en mooi bergop. Ook de galop is heel goed en het is een mooi paard om naar te kijken. Susan stelde hem mooi op eigen benen en op lengte voor.’ Ook plaats twee werd ingenomen door Susan Bouwman, dit keer met Wilhelmus fan ‘e Sintelwei (Epke 474) met 74,5 punten.

Veel schwung

Met 79,5 punten was Totilas van de Olde Mette Moate (Beart 411) onder Sabine van de Loenhorst de beste bij de vijf- en zesjarige hengsten en ruinen. ‘Een opvallende verschijning met veel schwung in de draf. Hij heeft veel afdruk in zijn bewegingsmechanisme en veel vermogen tot schakelen in de galop. De aanleuning zou nog iets smakelijker kunnen.’

Yersie C. (Hessel 480) met Corina Conradi. (Foto: Ingrid Truijens)

Bij de vierjarige merries zegevierde Stermerrie Yersie C. (Hessel 480) met Corina Conradi met 75 punten. Zij won begin dit jaar ook de Friesian Talent Cup bij de merries. Van Gastel: ‘Een chique damespaard dat veel takt en techniek in de benen heeft met veel afdruk.’ Met 69 punten voerde Stermerrie Renske Carmen f.d. Visscherwei (Tsjalke 397) onder Isabelle Vroomans de vijf- en zesjarige merries aan. ‘Een merrie met drie heel correcte en bewerkbare gangen en Isabelle stelde haar heel netjes voor. In het algemene beeld mag ze meer door het lichaam bewegen, losser in het lijf’, aldus Ellen van Gastel.

 

Geselecteerden voor halve finale:
4-jarige hengsten/ruinen
Yme Ids (Hessel 480) Susan Bouwman (82 pnt)
Wilhelmus fan ‘e Sintelwei (Epke 474) Susan Bouwman (74,5 pnt)
William H. (Bartele 472) Paula Kramer (70 pnt)
Yerre van de Waterhoeve (Bartele 472) Else-Bente Holstege (68,5 pnt)

5- en 6-jarige hengsten/ruinen
Totilas van de Olde Mette Moate (Beart 411) Sabine van de Loenhorst (79,5 pnt)
Tjeerd van de Bijschuur (Tsjalle 454) Susan Bouwman (67,5 pnt)
Rambo fan ‘e Sondelerdyk (Alke 468) Hanneke Ariens (66,5 pnt)
Tabe fân it Pompeblêd (Maurits 437) Sandrine van Rees (66 pnt)

4-jarige merries
Yersie C. (Hessel 480) Corina Conradi (75 pnt)

5- en 6-jarige merries
Renske Carmen f.d. Visscherwei (Tsjalke 397) Isabelle Vroomans (69 pnt)
Rooske van de Loekshamhoeve (Alwin 469) Nynke Mulder (68,5 pnt)
Sabina G.R. (Stendert 447) Esmeralda Thoonen (68 pnt)
Reina Stal de Oergong (Jerke 434) Rick van Valkenburg (66,5 pnt)
Trijntje fan de Groenesteegh (Wolfert 467) Rick van Valkenburg (66 pnt)
Spenky Tonnie W. (Tsjalle 454) Marlot Karsten (65 pnt)

Vorig artikelVideo fokdag Het Friese Paard Midden Nederland, 13 juli 2019
Volgend artikelFriese paarden uit Mendistrict Noord mogen aantreden op de Hippiade mennen en vaardigheid