Zeven sterren bij locatiekeuring Mellema/Henswoude; een eerste premie voor Jantje (Tiede 501).

Jantje vom Fenhhof Ster (Tiede 501 x Jesse 435) en Goaitsen Z. Ster (Jurre 495 x Tsjalle 454). Foto : Johanna Faber.

Een twintigtal paarden konden gekeurd worden tijdens de gecombineerde locatiekeuring van Stal Mellema en Henswoude op zaterdag 21 mei te Beetsterzwaag. Juryleden Piet Bergsma, Johan van der Velde en Ester Reen konden onder de 19 paarden en 2 veulens zeven sterpredicaten uitdelen met een eerste premie voor Jantje vom Fenhhof (Tiede 501 x Jesse 435).

Ster met zeer goede stap

Bij de premiekeuring voor 4 jaar en oudere veulenboek merries had de zesjarige merrie Aansens W (Tsjalle 454 x Jasper 366) volgens jurylid Piet Bergsma ‘wat meer sjeu in haar exterieur en rastype’ mogen hebben maar bleek over een zeer correcte, ruime stap met veel activiteit te beschikken. ‘Haar draf had wellicht wat meer opwaarts mogen zijn, maar als we merries Ster maken vanwege een goede draf, dan willen we dat ook doen voor merries met een zeer goede stap’, aldus Piet. En zo werd de merrie, gefokt door wijlen Marga de Wolff uit Broek en in eigendom van Mevr. van der Tuin uit Bolsward, Ster met een tweede premie.

Fraaie opwaartse draf van Jantje

Op kop bij de driejarige merries stond Jantje vom Fehnhof (Tiede 501 x Jesse 435). Deze rassige en correcte gebouwde merrie, gefokt en in eigendom van H. Böhn uit Wardenberg, stapte ruim en met voldoende spronggebruik door de baan. In draf waardeerde de jonge Tiede 501 nakomeling zich nog wat meer op door een fraaie, opwaartse draf te laten zien waarvoor ze werd beloond met eerste premie Ster. Achter Jantje stond Lise M.W. (Tymen 503 x Mewes 438) gefokt door Louwrens Mellema & Marga de Wolff en in eigendom van Louwrens Mellema uit Beetsterzwaag. Deze jeugdige merrie kreeg een Ster met een tweede premie toebedeeld, dankzij haar opwaartse draf waarbij ze haar onderbeen goed onder de massa zette en veel zweefmoment liet zien. Ook haar bouw kon de jury bekoren.

Jantje vom Fehnhof Ster (Tiede 501 x Jesse 435). Foto : Johanna Faber.

Hoog cijfer voor ras

Goaitsen Z. (Jurre 495 x Tsjalle 454), gefokt door J. van der Zijpp en in eigendom van J. van der Zijpp en L. Mellema, was de enige ruin van de dag maar dat mocht de vierjarige niet deren. De zeer rassige Goaitsen, hij kreeg volgens jurylid Piet Bergsma een heel hoog cijfer voor zijn ras, stapte correct en draafde met veel souplesse en gemak waardoor hij voortaan als eerste premie Sterruin door het leven mag gaan.

Goaitsen Z. Ster (Jurre 495). Foto : Johanna Faber.

Drie Sterhengsten rijker

Maar liefst drie hengsten werden vandaag in Beetsterzwaag beloond met een Ster. De driejarige hengst Lars fan Oostenburg (Alwin 469 x Tsjalle 454), gefokt en in eigendom van A. de Hoek uit Drachtstercompagnie, wist de rubriek hengsten goed af te trappen met zijn correcte exterieur en opwaartse draf waarbij hij zijn achterbeen goed gebruikte en onder de massa zette. Ook Joubert Z. (Jurre 495 x Tsjalle 454), gefokt door J. van der Zijpp en in eigendom van J. van der Zijpp en L. Mellema, kreeg vandaag een Ster toebedeeld mede vanwege zijn sterke gangen waarbij hij actief en ruim stapte en in draf veel zweefmoment en souplesse liet zien en het voorbeen mooi wegzette. De Deens gefokte Kashmir af Oksegaarden (Nane 492 x Jerke 434) werd geprezen om zijn lichaamsgebruik en sterke achterbeen in beide gangen, waarbij hij zich volgens de jury extra mooi maakte in draf. Dankzij zijn sterke beweging werd de jonge Nane 492 nakomeling, in eigendom van Pia Frank en G.A.Bouma, Ster verklaard.

Klik hier voor de uitslagen van locatiekeuring Mellema-Henswoude 21-5-2021

Vorig artikelKFPS ledenraadsvergadering
Volgend artikelTopgazon Sam E niet meer in de baan: ‘Het is mooi geweest’