Zevenjarige ‘kapitale’ Zierda Tsjalina A.B. (Alwin 469) Ster eerste premie bij locatiekeuring Stal Sibma

Vier Sterren bij de locatiekeuring Stal Sibma (Foto: Gerbrich Raap)

Het resultaat van de locatiekeuring bij Stal Sibma op zaterdag 18 juni: vier Sterren, waarvan één met een eerste premie.

Drie keer is scheepsrecht

‘Een kapitale merrie met veel statuur’, zo beschreef Sabien Zwaga merrie Zierda Tsjalina A.B. Ster AA (Alwin 469 x Bente 412). De langgelijnde Zierda Tsjalina is sterk gebouwd en breed in de lendenen, stapt kordaat en ruim, en plaatst in draf het achterbeen goed onder de massa. Hiermee haalde ze glansrijk een Ster met een eerste premie.
Voor de zevenjarige Zierda Tsjalina was het drie keer is scheepsrecht. Nadat ze in 2018 als driejarige een derde premie kreeg, bleef deze score ook na twee keuringen staan. Na twee veulens van Teun 505 en Menne 496 reed ze begin 2022 een IBOP en kwam met 77,5 punten thuis, waaronder een 8 voor galop. Zierda Tsjalina komt uit stam 2 en is gefokt door Anneke Kuiper-Brouwer, de familie Schalkwijk uit Maarssen zijn de eigenaren.

Rassige zevenjarige Yfke

In de rubriek met vier jaar en oudere stamboekmerries werd nog een Ster gegeven. Yfke van de Hoogegeest Ster (Wybren 464 x Reinder 452) is een rassige zevenjarige merrie met een goede bovenlijn en rechtsachter een sprong die correcter mocht. Haar stap is ruim en taktmatig waarbij ze wat meer buiging in de sprong mag hebben. Yfke draaft op eigen benen en heeft een goed gebruik van het achterbeen.

Sterk bewegende Jente

In de eerste groep driejarigen kwam Jente fan Stal Sibma op kop. Ze verdiende haar Ster dankzij haar ruime en taktmatige stap waarbij ze het voorbeen goed wegzet. ‘In draf was ze eerst wat strak, maar uiteindelijk maakte ze veel ruimte waarbij ze het voorbeen goed wegzet en een mooie buiging in het spronggewricht liet zien.’
De tweede rubriek met driejarigen kwam Lys Tsjalina A.B. (Jouwe 485 x Bente 412), de halfzus van Zierda Tsjalina op kop. De grootramige Lys mocht in stap meer aansluiten en meer ruggebruik tonen in draf. Met haar opname in het stamboek en een derde premie heeft ze een vergelijkbare start als haar halfzus.

Ivo Ster met bluf

Op de voorlopig laatste locatiekeuring van dit seizoen wist de vierjarige hengst Ivo fan Panhuys Ster (Markus 491 x Haitse 425) ook een Ster te bemachtigen. ‘Hij is gezegend met veel behang’, aldus Sabien Zwaga. ‘In het kruis mag hij wat meer lengte hebben, maar in beweging waardeert hij zich op.’ In stap sloot Ivo steeds beter aan. ‘Toen hij zijn bluf in draf wat kwijtraakte liet hij zien schakelend vermogen te bezitten.’

Vorig artikelZes Sterren en een eerste premie merrieveulen bij locatiekeuring Dekstation Gaasterland
Volgend artikelFinalisten Horses2fly Young Friesian Dressage Competition 2022 bekend